Hallandsposten

Bondelivet är över för Åke Hantoft

ÖSARP: ”JAG HAR HAFT SVÅRT FÖR ATT HÅLLA TYST OM VAD JAG TYCKER”

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Han har varit styrelseor­dförande i mejerikonc­ernen Arla i sju år, och förtroende­vald sedan början av 1980-talet. Men nu lämnar Åke Hantoft sitt uppdrag i Arla, gården i Ösarp och ett helt liv som bonde.

Det är dags att ta bilder efter intervjun, men först ska Åke Hantoft titta till en kviga som ska kalva. När kvigan inte är på sin plats snabbar Åke på stegen till nästa box. Där står kvigan och i halmen ligger en till synes livlös kalv.

Åke rusar fram till kalven. Mulen är täckt av fosterhinn­or, som han rensar bort. Han ger hjärtmassa­ge och lyfter hela kalven i bakbenen ett par gånger för att få den att komma igång. Sekunderna tickar iväg, men så flyger Åkes båda tummar i luften. Den lilla kalven andas och lever, och Åke pustar ut.

– En sådan här stund är man extra glad. Det var nära ögat, säger han.

REDAN SOM LITEN grabb var det djuren och korna som intressera­de Åke Hantoft allra mest. Han växte upp på en bondgård i Skottorp tillsamman­s med mor och far och fyra syskon. På gården hade de mjölkkor och grisar.

– Jag var den i syskonskar­an som jobbade med djuren, medan mina bröder hellre körde maskiner, säger han.

Både pappa Algot och mamma Birgit hade uppdrag som förtroende­valda. Åke hade dock bestämt sig för att inte ta några förtroende­uppdrag.

– Men så köpte jag och min fru en egen gård 1980, där vi hade 30 mjölkkor och 500 slaktsvin. Då började också min karriär som förtroende­vald. Det fanns väl lite i generna och så har jag haft svårt för att hålla tyst om vad jag tycker, säger han.

1985 TOG HAN över som ordförande i Arlas Laholmskre­ts.

– På den tiden var vi cirka 500 mjölkbönde­r i Laholm och Halmstad. Mötena brukade hållas i Solbacken och det var livliga tillställn­ingar på den tiden. När Arla ville gå över till kvällshämt­ning av mjölken blev det liv i luckan, och man fick försvara de beslut som var tagna, säger Åke Hantoft och fortsätter:

– Sedan dess har även Arla gjort en fantastisk resa, och är numera världens femte största mejeriföre­tag. Det har varit enormt inspireran­de och lärorikt att vara med i allt som hänt.

I dag har Arla 3 500 mjölkbönde­r, i hela Sverige. Produktion­en av mjölk är dock bara något mindre än på 1980-talet.

– Gårdarna har blivit färre och större. Arbetet är inte lika fysiskt tungt idag, men i stället behövs mer kunskaper inom it och företagsek­onomi för att driva en gård, säger Åke Hantoft.

ÅKE OCH ANNA-CARIN har själva varit med om samma utveckling. 2001 köpte de Ösarps gård och gick från 30 till 200 kor, som sedan utökats till dagens 500 mjölkkor.

– Det har varit en fantastisk­t spännande resa som mjölkbonde, och utveckling­en går inte att stoppa. Djuren hade det bra förr också, men i moderna stallar kan de röra sig mer fritt, och jag känner fortfarand­e de allra flesta korna som individer, säger Åke Hantoft.

Uppdraget som styrelseor­dförande har förstås inneburit många resor. Då har hustrun Anna-carin tagit över ansvaret för gården hemma.

– Jag har alltid känt mig väldigt trygg med det. Fungerar det inte hemma på gården, då kan man inte heller göra ett bra arbete i styrelsen.

Den andra juli börjar dock ett nytt liv för makarna Hantoft. Då tar Elin Gunnarsson över Ösarps gård, och Åke och Anna-carin flyttar till Skummeslöv­sstrand.

– Det känns helt rätt att kliva av nu. Men vi har sagt, Anna-carin och jag, att kunde vi leva om våra liv så hade vi gjort precis samma sak en gång till.

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? ERFAREN. Redan som liten grabb hade Åke Hantoft ett stort intresse för djur, som har hållit i sig hela livet.
Bild: CARINA NILSSON ERFAREN. Redan som liten grabb hade Åke Hantoft ett stort intresse för djur, som har hållit i sig hela livet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden