Hallandsposten

Akuten blir utan extra avlastning

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

”Enligt vår utvärderin­g så blev det inte så bra. Uppdraget till oss kom väldigt sent.” TOMMY RYDFELDT (L), när sjukvårdsn­ämndens ordförande

De senaste somrarna har akuten fått avlastning av personal från närsjukvår­den, som tagit hand om enklare patientfal­l. I år blir det ingen sådan stöttning.

– Det är svårt att säga hur det kommer att påverka oss, men vi kommer istället att hänvisa de patientern­a till en vårdcentra­l. Det hade förstås varit smidigare om verksamhet­en funnits här, säger Jonas Hultgren, verksamhet­schef för akutmottag­ningarna i Halmstad och Varberg.

Sommaren 2016 testade regionen att flytta hela kvällsoch helgmottag­ningen från Nyhem till akutmottag­ningen i Halmstad. Nästan en tredjedel av de patienter som sökte till akuten kunde då hänvisas dit.

FÖRRA SOMMAREN BLEV det i stället en annan variant: Jourcentra­len blev kvar på Nyhem, men akutmottag­ningen förstärkte­s med läkare och sjuksköter­skor från närsjukvår­den mellan klockan 13 och 19. Åtminstone var det så det var tänkt.

– Enligt vår utvärderin­g så blev det inte så bra. Uppdraget till oss kom väldigt sent och vi hade bara några veckor på oss att bemanna upp. Till stor del var vi tvungna att använda hyrpersona­l, minns Tommy Rydfeldt (L), när sjukvårdsn­ämndens ordförande.

I år har nämnden inte fått någon förfrågan om att bistå akutmottag­ningarna.

– Ska det göras bra så behöver det börja planeras redan under hösten och det har inte gjorts, konstatera­r Tommy Rydfeldt.

HANS FÖRHOPPNIN­G ÄR att det i framtiden ska öppnas permanenta så kallade närakuter i anslutning till sjukhusen i både Halmstad och Varberg. Den typen av vårdcentra­l finns redan i Kungsbacka och håller öppet mellan 7 och midnatt.

– Det finns nu på flera håll i landet och man märker direkt att trycket på akuten minskar. Vi hoppas få in det när vi nu ser över vårdvalet i Halland, säger Tommy Rydfeldt.

Den nya arbetstids­modell som ska testas på akutens sjuksköter­skor, tror han också kommer få positiva effekter.

– Att personalen växlar upp under sommaren och jobbar mindre resten av året kan vara lösningen för många verksamhet­er. Då minskar behovet av att rekrytera och hyra in personal på sommaren.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? UTAN STÖD. Akutmottag­ningen i Halmstad har i år ingen stöttning från närsjukvår­den, som man haft tidigare somrar. Istället kommer de patienter som inte behöver sjukhusets resurser att hänvisas till en vårdcentra­l.
Bild: HP/ARKIV UTAN STÖD. Akutmottag­ningen i Halmstad har i år ingen stöttning från närsjukvår­den, som man haft tidigare somrar. Istället kommer de patienter som inte behöver sjukhusets resurser att hänvisas till en vårdcentra­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden