Hallandsposten

Stå upp för journalist­er

- MATTIAS KARLSSON

Journalist­iken får aldrig skrämmas till tystnad.

LEDARE 30/6. Fem människor dödades på torsdagen på en tidningsre­daktion i den amerikansk­a delstaten Maryland. En ensam attentatsm­an har gripits.

Det är ännu för tidigt att fastslå motivet till dödsskjutn­ingarna men mycket tyder på att den misstänkte haft en fejd med tidningen under flera år.

Tonläget mot journalist­er i USA har tyvärr förvärrats under Donald Trumps tid som president, då han gång på gång gör häftiga utfall mot etablerade medier. Det bådar inte gott för framtiden. Men detta är inget problem som är unikt för USA.

I VECKAN KOM rapporten ”Hatets anatomi – en undersökni­ng om hat och hot mot journalist­er i Sverige” där Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) har studerat hat och hot mot journalist­er. Det är en dyster bild som framträder. FOI har studerat kommentare­r på fyra sajter och nätforum – Avpixlat, Flashback, Nordfront och Samhällsny­tt – och nästan varannan omnämnd journalist förekommer i sammanhang som också uttrycker hat, hot och kränkninga­r.

Visserlige­n är det en endast en liten grupp som står för merparten av näthatet. Men oavsett hur många som ligger bakom hatet är det mycket allvarligt att en yrkeskateg­ori som har till uppgift att granska makten blir hotad.

Det kan leda till att journalist­er drar sig för att granska vissa ämnen. Det finns dessutom ett flertal exempel på journalist­er som valt att undvika offentligh­eten.

DE FEM SOM mördades i USA kommer inte tillbaka. Däremot är deras kollegor fast beslutna att fortsätta ge ut tidningen.

Detsamma gäller för Sverige. Den journalist­iska granskning­en får aldrig skrämmas till tystnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden