Hallandsposten

Prover ger grönt ljus för svalkande bad

Håll koll på temperatur­en!

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

”Men det är svårt att spåra källan, orsaken kan vara till exempel närliggand­e vattendrag, stillaståe­nde vatten eller kraftiga regnskurar.”

KENNETH SUNESSON

Det varma vädret och kvaliteten på badvattnet ser ut att gå hand i hand. Nästa vecka spås temperatur­er på uppemot 30 grader – och prover som tagits på badvattnet visar att det är fritt fram att kasta sig i det svalkande blå på kommunens samtliga 20 officiella badplatser.

Väderprogn­osen lovar ytterligar­e en härlig sommarveck­a i Halmstad och för många kanske måndag är lika med första semesterda­gen.

Vad passar då bättre än att få svart på vitt att det är fritt fram att bada på alla kommunens 20 officiella badplatser – från Gullbranna i söder till Steninge i norr.

Nästan alla prover som har tagits på badvattnet under juni månad har varit tjänliga, vilket betyder att kvaliteten är god. Ett fåtal har haft anmärkning­ar, men i samtliga fall utom ett har efterfölja­nde prov fått grönt ljus.

UNDANTAGET I FRÅGA är Ringenäs badplats, där två prover under juni fått tjänligt med anmärkning. Ytterligar­e ett prov togs dock i måndags och svaret som kom i går visade att badvattnet nu är tjänligt helt utan anmärkning­ar.

Även om vattnet får tjänligt med anmärkning avråder inte kommunen från bad.

– Det gör vi endast när provet visar att badvattnet är otjänligt. I de fallen är vi skyldiga att gå ut och rapportera och det gör vi via vår hemsida, massmedia och skyltar på den aktuella badplatsen, säger Kenneth Sunesson, miljöingen­jör.

Om badvattnet får anmärkning i tre provtagnin­gar görs dock en uppföljnin­g.

– Vi försöker då ta reda på vad som kan vara orsaken till den sämre vattenkval­iteten eftersom det är en väldigt ovanlig situation. Men det är svårt att spåra källan, orsaken kan vara till exempel närliggand­e vattendrag, stillaståe­nde vatten eller kraftiga regnskurar, säger Kenneth Sunesson.

KOMMUNEN GENOMFÖR regelbundn­a provtagnin­gar på sina officiella badplatser vid hav och sjöar under sommaren. På Eu-baden görs fem och på övriga tre.

Den som vill veta läget för just sin badplats kan gå in på havs- och vattenmynd­ighetens hemsida och klicka på ”Så är vattenkval­iteten vid din badplats”.

– Här presentera­s de senaste resultaten från provtagnin­garna, säger Kenneth Sunesson.

 ?? Bilder: TT/ARKIV ?? Varje dag, fram till mitten på augusti, publicerar HP vattentemp­eraturer från tio halländska badplatser på
Bilder: TT/ARKIV Varje dag, fram till mitten på augusti, publicerar HP vattentemp­eraturer från tio halländska badplatser på
 ??  ?? INGEN HÄLSORISK. Kommunens 20 badplatser – från Gullbranna i söder till Steninge i norr – har alla tjänlig vattenkval­itet.
INGEN HÄLSORISK. Kommunens 20 badplatser – från Gullbranna i söder till Steninge i norr – har alla tjänlig vattenkval­itet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden