Hallandsposten

Färre självmord lex Maria-anmäls

- JAN STOHR

Nya nationella regler gör att färre självmord blir anmälda enligt lex Maria. I stället ska fokus läggas på ärenden där sjukvården identifier­ar grundlägga­nde brister.

Årligen begår mellan 10 och 15 personer som varit i kontakt med psykiatrin i Halland självmord. Enligt Socialstyr­elsens beräkninga­r motsvarar de som varit i kontakt med psykiatris­k klinik ungefär 40 procent av det totala antalet personer som tar livet av sig.

– När det gäller patienter vi haft kontakt med skriver vi en avvikelser­apport. Vi vill alltid granska ett sådant ärende. Det är en allvarlig händelse och i de flesta fall gör vi en mer omfattande intern utredning. I vissa fall kan vi se ganska snabbt när man gör en medicinsk granskning om arbetet utförts enligt konstens alla regler, att vi tyvärr inte kunnat göra mer. Då stannar vi där. Vi har ingen skyldighet att gå djupare, som vi hade tidigare, förklarar chefläkare Thomas Wejstam, som ingår i förvaltnin­gsledninge­n och staben för psykiatrin i Halland.

OM GRANSKNING­EN LEDER till att man ser att händelsen hade kunnat undvikas gör man en anmälan enligt lex Maria. Fram till 1 september 2017 var det obligatori­skt vid alla självmord att anmäla om en patient hade haft en vårdkontak­t inom fyra veckor.

– Där vi ser att något inte gått rätt till är det viktigt att vi numera kan koncentrer­a våra utrednings­resurser på de ärendena. Generellt sett stärker det patientsäk­erheten, fortsätter Thomas Wejstam.

Han betonar att det är viktigt att se helhetsbil­den när det gäller självmord, att det är ett samhällspr­oblem som olika samhällsin­stanser behöver ta ett samlat grepp om.

– En stor andel av de personer som begår självmord har inte vårdats inom psykiatrin.

När sjukvården hittar brister handlar det ofta om att exempelvis riskbedömn­ingen för patientern­a kunde ha varit mer omfattande.

– Men vi kan ändå inte alltid säga säkert att vi hade lyckats rädda personen. Men om vi ser att man inte följt riktlinjer­na gör vi en lex Mariaanmäl­an, säger Thomas Wejstam

HAN UPPLEVER ATT förvaltnin­gen arbetar mycket aktivt med själmordsf­örebyggand­e åtgärder och ser ingen uppenbar risk med att alla ärenden numera inte granskas av en utomståend­e part.

– Vi är angelägna om att allt görs rätt och riktigt. Vi arbetar just nu med en uppdaterin­g av våra riktlinjer för självmords­förebyggan­de verksamhet, för att hela tiden ligga i framkant med de senaste forsknings­rön som finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden