Hallandsposten

Bindor fråga för regeringen

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Kondomer och plåster klassas som medicintek­niska produkter – med särskilda krav på tillverkar­na – men inte mensskydd. Lisa Perby, vars företag säljer menskoppar, skriver därför till regeringen för att få till en ändring.

Lisa Perby i Halmstad, som driver företaget Monthlycup, skriver till socialmini­stern att det ter sig ”närmast stötande” att kondomer och plåster, men inte mensskydd, klassas som medicintek­niska.

Kemikaliei­nspektione­n har i och för sig, på uppdrag av regeringen, gjort en omfattande kontroll av mensskydd och kommit fram till att ”risken för negativa hälsoeffek­ter är låg”.

Lisa Perby reagerar dock över att Kemikaliei­nspektione­n i sina analyser av skydden fann 21 av de 62 farliga och misstänkt farliga ämnen man sökte efter i produktern­a – även om halterna var mycket låga.

I skrivelsen påpekar Perby att flertalet av dessa ämnen är klassade som hälsofarli­ga, cancerfram­kallande eller allergifra­mkallande vid högre koncentrat­ioner.

HON HÄNVISAR TILL att mensskydd används under en lång tid av en kvinnas liv – sammanlagt sju år – och att de då är i kontakt med slemhinnor nära fortplantn­ingsorgane­n.

Perby framhåller i det sammanhang­et att dessa slemhinnor har 80 gånger högre upptagning­sförmåga jämfört med om man får i sig kemiska ämnen i munnen.

HON JÄMFÖR MED att menskoppar­na hon säljer är klassade som medicintek­niska i USA. Klassninge­n innebär bland annat att produkten ska vara spårbar till dess råvara och att varje tillverkni­ngssteg ska övervakas noga.

Lisa Perby skriver till socialmini­stern att det ter sig ”närmast stötande”.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? UTE EFTER ÄNDRING. Lisa Perby vill att mensskydd ska klassas som medicintek­niska produkter.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV UTE EFTER ÄNDRING. Lisa Perby vill att mensskydd ska klassas som medicintek­niska produkter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden