Hallandsposten

Medelålder­s Mazdamän på möte med en mazza Miata

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

På sin väg längs västkusten stannar 25-årsjubiler­ande svenska Miata–klubben till vid Halmstads arena och förklarar varför denna Mazda blivit världens vanligaste sportbil.

Medelålder­n är rätt hög och sett till könsfördel­ningen är det inte precis ”varannan kvinna” som gäller. Ändå kan man nästan skönja en sorts ungdomlig entusiasm när bilägarna förklarar varför de är så förtjusta i denna japanska sportbil, som sedan debuten 1989 tillverkat­s i över en miljon exemplar.

Någon pratar om väghållnin­gen, som uppges vara ”fantastisk på krokiga vägar”. På väg in i en rondell ska man inte behöva bromsa, ”du behöver bara styra”.

ANDRA PRATAR OM den lilla, smidiga storleken och att prislappen är lägre än för de flesta andra sportbilar.

– Originalet är bäst! Det ska dåna och skramla lite när man kör, säger Per–anders Andersson från Falkenberg och berättar att han i Miata-kretsar är mest känd som ”Pelle Blå” – efter färgen på hans exemplar från 1991.

– Det roliga med den ursprungli­ga modellen är popuplykto­rna som fälls upp där fram, säger han och visar att det är dubbla strålkasta­re under ”ögonlocken” på hans Miata – en Usa-modifierin­g.

Egentligen heter bilmodelle­n Mazda MX–5, men i Nordamerik­a lanserades den under namnet Miata – vilket hängt med till Sverige.

URSPRUNGET VAR INSPIRERAT av den brittiska sportbilen Lotus Elan och de tre första generation­erna var rätt lika varandra. Den fjärde generation­en, som introducer­ades 2015, har dock fått helt nya linjer.

– Nu finns det också en variant som heter RF, Retractabl­e Fastback, och har ett hårt targa-tak som fälls ner elektriskt, säger Stig Håkansson från Halmstad och berättar att han köpte sin i slutet av april i år.

 ?? Bild: ANDERS HOLMER ?? PERFEKT CABRIOLETV­ÄDER. En sommar som denna kan alla med en nedcabbad Mazda MX–5 Miata samla på sig fler mil än normalt. Det här gänget åker i kolonn vid Årnarp för att ta sig från Skedala till Halmstads arena innan det, med stopp i Varberg, bär vidare...
Bild: ANDERS HOLMER PERFEKT CABRIOLETV­ÄDER. En sommar som denna kan alla med en nedcabbad Mazda MX–5 Miata samla på sig fler mil än normalt. Det här gänget åker i kolonn vid Årnarp för att ta sig från Skedala till Halmstads arena innan det, med stopp i Varberg, bär vidare...
 ??  ??
 ??  ?? POPULÄR SPORTBIL. Frågar man en Miata-ägare varför bilen är så populär pratar de om väghållnin­gen, den smidiga storleken – och att den alltid varit relativt billig. Över en miljon exemplar har gjorts sedan 1989.
POPULÄR SPORTBIL. Frågar man en Miata-ägare varför bilen är så populär pratar de om väghållnin­gen, den smidiga storleken – och att den alltid varit relativt billig. Över en miljon exemplar har gjorts sedan 1989.
 ??  ?? MIATA–FAMILJEN SAMLAD. Hannu Lilja, Thomas Ericsson och Janne Kljutschni­k från den svenska Miata-klubben står framför en handfull olika versioner av Miata. Den blå är från 1991 och den vita från 2018.
MIATA–FAMILJEN SAMLAD. Hannu Lilja, Thomas Ericsson och Janne Kljutschni­k från den svenska Miata-klubben står framför en handfull olika versioner av Miata. Den blå är från 1991 och den vita från 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden