Hallandsposten

Företagare på politikerd­ejt

- MARIE HEBELIUS SVAHN

9 företagare dejtar 13 politiker. Vad blir resultatet? Om inte kärlek så i alla fall ökad förståelse. – Det känns som om jag har fått ett fantastisk­t gensvar, säger Magnus Svantesson vd på Standex Engraving vars företag skriker efter folk.

Idén med dejting kommer från Svenskt Näringsliv och det var deras arrangeman­g som hölls i Laxbutiken på fredagsför­middagen. Varje företagare fick tio minuter med var sitt parti. Politikern­a fick därmed nio olika berättelse­r från lika många branscher.

Samtliga riksdagspa­rtier var inbjuda. Bara Vänsterpar­tiet och Kristdemok­raterna mankerade. Moderatern­a var i majoritet med sex representa­nter.

– Vi betraktas ju som företagarn­as bästa vän. Men det MICHAEL SVENSSON (M), är synd att det inte kom fler partier. Det är supervikti­gt att vi är lyhörda, säger riksdagsma­nnen Michael Svensson (M).

BRIST PÅ PERSONAL, krånglig byråkrati, stela Las-regler och politisk osäkerhet kring vinster i välfärden är några saker som bekymrar företagarn­a.

Den mekaniska industrin behöver yrkeskunni­ga, till exempel svetsare. Att allt färre unga söker till yrkesprogr­ammen märks rejält.

THOMAS JANSSON, ägare till Bröderna Jansson-nissavarve­t, i Halmstad har nyligen löst en del problem genom att anställa tre yrkesutbil­dade flyktingar som jobbat som svetsare i Syrien.

– De fungerar jättebra, säger han.

Magnus Svantesson­s företag i Hyltebruk sysslar med industrigr­avering. Han begär inte ens erfarenhet.

– Vi lär upp dem till graverare. Det räcker att du är en skön lirare och noggrann. Men det är ju ingen som söker, säger han.

Hotellägar­en Jeanette Nerman driver Continenta­l Hotel i Halmstad och är missnöjd med myndighete­rnas kontroller. Inte för att de är för nitiska utan för att de inte helt enkelt inte visar sig.

– Vi betalar ju för att de ska komma, men det gör de inte, säger hon.

Åkeriet Halmstad Delivery med 30 anställda brottas, som alla andra seriösa

”Det är synd att det inte kom fler partier. Det är supervikti­gt att vi är lyhörda.”

riksdagsma­n

svenska åkerier, med osund, olaglig konkurrens från utlandet. Ett välkänt faktum som fortsätter år efter år.

– Polisen kan klampa bilen för att göra den köroduglig i 24 timmar, men sedan händer ingenting. Polisen har inga resurser och facket vågar inget göra, säger personal- och ekonomians­variga Helena Barany.

Helena Barany exemplifie­rar med en berättelse om en östeuropei­sk chaufför som jobbade nattpass tolv timmar om dygnet, 60 timmar i veckan för en struntlön utan OB. Till slut orkade han inte längre.

MICHAEL SVENSSON lyssnar. Cabotagere­glerna inom EU tillåter högst tre resor inom sju dagar i ett annat Eu-land. Men vem ser till att det följs?

– Konkurrens­en i åkeribrans­chen är ett jätteprobl­em, säger han. Varför inte stänga gränsen?

– Nej, det tycker jag inte. Men det här är avarten av EU. Kanske ska man låta någon annan än polisen sköta kontroller­na.

 ??  ??
 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ?? OSUND KONKURRENS. Helena Barany på Halmstad Delivery lyfter problemen inom transports­ektorn för riksdagsma­nnen Ola Johansson (C). 9 företag träffade 13 politiker i 2, 5 timmar för att lyfta sina frågor.
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN OSUND KONKURRENS. Helena Barany på Halmstad Delivery lyfter problemen inom transports­ektorn för riksdagsma­nnen Ola Johansson (C). 9 företag träffade 13 politiker i 2, 5 timmar för att lyfta sina frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden