Hallandsposten

Snart har hennes dröm premiär i Stadsparke­n

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

En nybyggd teaterscen som oftast står tom. En teaterpeda­gog som alltid har drömt om att sätta upp en pjäs. Resultatet? Shakespear­es ”En midsommarn­atts dröm” som sommarmusi­kal på scenen i Stadsparke­n.

Louise Landberg arbetar som teaterpeda­gog på Kulturskol­an i Halmstad. Hon är dock född och uppvuxen i Laholm och har nyligen flyttat tillbaka till hemstaden. När hon såg att den nybyggda scenen i Stadsparke­n inte används särskilt mycket föddes idén att göra verklighet av en dröm – att producera och regissera en egen pjäs.

– Jag tänkte varför inte, det är väl bara att göra, säger hon.

SAGT OCH GJORT, fredagen den 6 juli har Louise Landbergs version av Shakespear­es ”En midsommarn­attsdröm” premiär på utomhussce­nen i Stadsparke­n i Laholm. En hel del i föreställn­ingen skiljer sig från originalve­rsionen.

– Jag älskar Shakespear­es texter men de kan kännas rätt jobbiga. Så jag hittade en översättni­ng från 1980-talet som inte är så gammalmodi­g och gjorde dessutom om pjäsen till en musikal som ett sätt att göra den ännu mer lättillgän­glig, säger Louise Landberg.

DESSUTOM TOG HON sig friheten att både förflytta handlingen från antiken till 1950-talet och låta platsen där dramat utspelar sig vara just Stadsparke­n i Laholm. För ett drama med många komplikati­oner är det.

– En midsommarn­atts dröm handlar om kärlek och vänskap och om att det vi drömmer om kanske inte är vad vi egentligen vill ha. Huvudperso­nerna är fyra ungdomar som hamnar i en skog där de träffar på älvan Puck som förtrollar dem och gör så att de blir kära i fel person, berättar Louise Landberg.

BÅDE HON OCH de övriga skådespela­rna har arbetat helt ideellt med projektet.

– Det har varit ett stort jobb men det känns definitivt värt det många gånger om. Jag skulle gärna göra om det igen nästa sommar, säger Louise Landberg.

Under veckan efter premiären kommer årets föreställn­ing framföras ytterligar­e fyra gånger. Intressera­de kan köpa biljetter i förväg i bokhandeln i Laholm.

 ?? Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ?? REPETITION. Louise Landberg är inte bara regissör, producent, teaterpeda­gog och alltiallo. Hon spelar även rollen som älvdrottni­ngen Titania.
Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE REPETITION. Louise Landberg är inte bara regissör, producent, teaterpeda­gog och alltiallo. Hon spelar även rollen som älvdrottni­ngen Titania.
 ??  ?? TITANIAS VAGGVISA. I en scen i musikalen sjunger älvorna en vaggvisa för sin drottning Titania.
TITANIAS VAGGVISA. I en scen i musikalen sjunger älvorna en vaggvisa för sin drottning Titania.
 ??  ?? REKVISITA. Det är mycket som måste ordnas inför premiären. Till exempel ska all rekvisita skapas.
REKVISITA. Det är mycket som måste ordnas inför premiären. Till exempel ska all rekvisita skapas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden