Hallandsposten

Kvinnor i utsatta områden tryggare

- CARL CATO/TT

Brutala skjutninga­r, våldtäkter och organisera­d brottsligh­et har satt tonen för debatten om socialt utsatta områden i Sverige. Men en ny rapport visar att skillnaden i utsatthet för brott minskar mellan dessa områden och andra. Och att kvinnor känner sig mindre otrygga.

Människor som lever i socialt utsatta områden drabbas oftare än andra av brott, de upplever en större otrygghet och har lägre förtroende för polis och rättsväsen­de.

När Brottsföre­byggande rådet (Brå) presentera­r siffror för 2017 befästs en bild som blivit allt mer tydlig de senaste åren. Men rapportens författare pekar också på att skillnader­na mellan utsatta områden och övriga urbana områden har minskat.

– Generellt kan man uttyda en ökning vad gäller utsatthet för brott. I övriga urbana områden har det varit en successiv ökning. I socialt utsatta områden är det mer upp och ner, men de närmar sig varandra. Det finns fortfarand­e skillnader, men de har minskat över tid, säger Maria Söderström, utredare på Brå.

DET ÄR EN bild som Olof Bäckman känner igen från sin forskning. Han är docent i sociologi vid Stockholms universite­t och arbetar tillsamman­s med kriminolog­er med att kartlägga utveckling­en i socioekono­miskt svaga områden. Forskargru­ppen befinner sig mitt i arbetet, men Olof Bäckman kan dela med sig av preliminär­a analyser.

– De data vi tittar på är andel lagförda i områdena. Där är trenden svagt nedåtgåend­e, både i utsatta områden och i andra områden, och vi ser också en minskad skillnad, säger han.

Det är på plats att påpeka att Brå i mars publicerad­e en fördjupad studie där man undersökte de områden som polisen pekat ut som särskilt utsatta. Där framkom en mörk bild av situatione­n i vissa stadsdelar.

– Det är en rimlig hypotes att den generella trenden är att brottsligh­eten minskar, men att det händer väldigt mycket i väldigt begränsade områden och att det skapar debatten och oron, säger Olof Bäckman.

STÖRST SKILLNAD MELLAN de olika socioekono­miska områdena hittar man när man tittar på statistik över otrygghet. Här är skillnaden mellan könen slående. I socialt utsatta områden uppger 48 procent av kvinnorna att de känner sig otrygga, vilket är en mer än dubbelt så hög siffra som för män (22 procent). I övriga urbana områden är siffrorna 30 (kvinnor) respektive 9 procent (män).

Det här är gamla nyheter, men i mätningen för 2017 har otrygghete­n bland kvinnor i utsatta områden faktiskt gått ner med fem procentenh­eter, från 53 procent 2016 till nämnda 48, samma siffra som år 2015.

Maria Söderström påpekar dock att otrygghete­n bland kvinnor i utsatta områden har legat på ungefär samma nivå sedan man började göra mätningarn­a för drygt tio år sedan.

– Utveckling­en för otrygghete­n under sen kväll har varit ganska stabil, säger hon. Vad ska man då dra för slutsatser om situatione­n i socialt utsatta områden?

– Rapporten visar att det är större utsatthet och större otrygghet, men det följer ändå utveckling­en i samhället i stort, säger Maria Söderström.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? NY RAPPORT. När det gäller utsatthet för brott har skillnaden mellan utsatta områden och övriga urbana områden minskat över tid.
Bild: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV NY RAPPORT. När det gäller utsatthet för brott har skillnaden mellan utsatta områden och övriga urbana områden minskat över tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden