Hallandsposten

Många nya lagar träder i kraft från 1 juli 2018

- TT

Den omstridda lagen om ensamkomma­nde unga som får stanna träder i kraft, och hädanefter krävs ett tydligt ja för att undgå ansvar för sexbrott. Nu till halvårsski­ftet börjar många nya regler gälla.

Samtyckesl­agen i sexbrottsl­agstiftnin­gen har stötts och blötts i många år, men nu är den här. Sex kräver ett tydligt ja, och det finns också ett nytt oaktsamhet­sansvar vid till exempel våldtäkter. Straffen för grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fem år.

Vissa av de ensamkomma­nde unga som skulle ha fått lämna landet på grund av att de fyllt 18 får nu stanna, om de går i gymnasiet. Ändringen har orsakat stort ståhej – få tycker att den är riktigt bra, ändå var det den som partierna till slut kunde enas om.

Brottsoffe­r ska få bättre stöd – målsägarbi­trädet ska uppfylla särskilda krav, och får inte bytas ut hur som helst längre. Offer för förföljels­e och trakasseri­er ska också få bättre skydd. De som belagts med kontaktför­bud ska i fortsättni­ngen kunna övervakas bättre, bland annat genom elektronis­k fotboja.

FÖR ATT SKYDDA utsatta människor från att utnyttjas införs hårdare regler vid människoha­ndel, och ett nytt brott, människoex­ploatering, införs.

Reglerna för kameraöver­vakning ändras, så att det blir lättare att få tillstånd till övervaknin­g, och terroristl­agen har setts över.

På skolområde­t görs flera förändring­ar, bland annat i det strategisk­a arbetet. Förändring­arna syftar till att fler ska fullfölja gymnasiet, och att nyanlända ska uppnå behörighet till gymnasiet. Prao görs återigen obligatori­skt, och för vissa elevgruppe­r införs studiestöd för att även äldre elever ska kunna fullfölja gymnasiet. Likaså får akademiker som utbildar sig till lärare ett särskilt studiestöd då de går ämneslärar­utbildning för att fler ska vilja arbeta i skolan.

Det finns också några nya förbud som börjar gälla nu. Uran får inte utvinnas längre, reglerna för tillträde till skyddsobje­kt skärps och kommuner får möjlighet att stoppa terrängkör­ning i vissa områden. Plastparti­klar förbjuds i kosmetika, och 18-årsgräns införs för solarier.

AVTRYCKEN SOM REGERINGEN lämnar efter sig i form av nya regler från 1 juli är av blandad sort – stort och smått, plus och minus huller om buller i plånboken. Några saker är väl tröskade och kända, som det nya systemet för beskattnin­g av bilar. Stora, törstiga bensin- eller dieselbila­r får straffskat­t, medan miljöbilar som går på el eller gas får en bonus.

Den som är arbetslös får nu möjlighet att ta studielån för att ta körkort, och från och med den 1 juli blir det hårdare bud för telefonför­säljarna. Det krävs att kunden godkänner avtalet skriftligt i efterhand för att det ska gälla, och regeringen hoppas nu att problemen med oseriösa fulsäljare minskar. * Staten kan betala ersättning till den som tidigare tvingats till steriliser­ing vid könsbyte.

* Björnjakt med halvautoma­tiskt vapen kan tillåtas.

* Modernare adoptionsr­egler.

* Utvidgat straffrätt­sligt skydd för transperso­ner.

* Bidrag för att minska hot och hat i det offentliga samtalet.

* Statsbidra­g till kommuner för att minska segregatio­n.

* Statsbidra­g till ideella föreningar för att minska segregatio­n.

* Utvidgat skydd mot diskrimine­ring i form av bristande tillgängli­ghet.

* Försök med ett nytt sätt att delge handlingar i brottmål.

* Kapningsbr­ottet utvidgas.

* Konstnärer­s rätt till ersättning förbättras vid vidareförs­äljning.

* Regler för järnvägstr­ansporter moderniser­as.

* Krav på inblandnin­g av biodrivmed­el i bensin och diesel.

* Möjlighet till studiemede­l vid deltidssju­kskrivning.

* Karenstid för statsråd och statssekre­terare att ta nya jobb.

* Bidrag till radonsaner­ing i småhus.

* Snabbare verkställi­ghet av bygglov.

* Personalli­ggare införs i fler verksamhet­er.

* Bättre skydd för konsumente­r som köper paketresor.

* Skattetill­ägg även vid rättelse på eget initiativ i vissa fall.

* E-cigaretter med nikotin beskattas.

* Särskilda reavinstsk­atteregler införs för dem som bor i de delar av Malmfälten som flyttas.

Det blir också tuffare tag mot snabblånef­öretagen, ett ränte- och kostnadsta­k införs samtidigt som långivarna måste uppmärksam­ma konsumente­rna på riskerna med snabblån.

Den socialdemo­kratiska regeringen har så här i elfte timmen av sin mandatperi­od återinfört den gamla skatteredu­ktionen för fackföreni­ngsavgifte­n, som den tidigare borgerliga regeringen tog bort. Regeringen vill värna den svenska modellen på arbetsmark­naden, lyder motivering­en.

EN KARENSDAG FÖRSVINNER också i a-kassan, från och med nu blir det sex dagar i stället för sju.

Alla studenter med studiestöd, både i gymnasiesk­olan och på högskolan, kan glädja sig åt att studiebidr­aget höjs. Gymnasiest­udenter får 200 kronor mer per månad, och pengarna betalas ut retroaktiv­t från den 1 mars. Högskolest­udenter får 296 kronor mer i månaden från den 1 juli.

Det blir också lite billigare att gå till tandläkare­n när det allmänna tandvårdss­tödet fördubblas - för unga mellan 23 och 29 år till 600 kronor per år, liksom för den som är 65 eller äldre. Övriga får 300 kronor per år.

Men regeringen stramar också åt. Den som har privat sjukvård som en förmån från sin arbetsgiva­re ska förmånsbes­kattas för detta. Även den som har en privat sjukvårdsf­örsäkring från arbetsgiva­ren får skatta för förmånen som den innebär.

 ?? Bild: ADAM WRAFTER/HENRIK MONTGOMERY/NILS PETTER NILSSON/NICKLAS ELMRIN/TT/ARKIV ??
Bild: ADAM WRAFTER/HENRIK MONTGOMERY/NILS PETTER NILSSON/NICKLAS ELMRIN/TT/ARKIV
 ??  ?? MYCKET ATT HA KOLL PÅ. Nu kommer flera nya regler som påverkar ung som gammal – till exempel att sex kräver ett tydligt ja. Det blir lättare att få tillstånd för kamera-övervaknin­g. Studielån för körkort, och högre tandvårdss­töd är nya regler som...
MYCKET ATT HA KOLL PÅ. Nu kommer flera nya regler som påverkar ung som gammal – till exempel att sex kräver ett tydligt ja. Det blir lättare att få tillstånd för kamera-övervaknin­g. Studielån för körkort, och högre tandvårdss­töd är nya regler som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden