Hallandsposten

Hopp och kritik om asylcenter MÅNGA NÖJDA MED ATT ÅTGÄRDEN SKA UTREDAS

EU:

- MARIA DAVIDSSON/TT WIKTOR NUMMELIN/TT

Eu-länderna är överens om att utreda skapandet av nya asyl- och migrations­center både i och utanför Europa. Efter nattmangli­ngen i Bryssel tycks de flesta vara nöjda – även om det är högst osäkert om resultatet hjälper i praktiken.

EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk höjer ett varnande finger på sin presskonfe­rens efter toppmötet.

– Det är alldeles för tidigt att tala om en framgång. Vi har nått enighet på toppmötet – men det är den klart enklare delen av uppgiften, jämfört med att genomföra den, säger Tusk.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel är ändå optimist.

– Vad vi kom fram till här är kanske mer än vad jag hade väntat. Ju mer vi kommer överens sinsemella­n, desto närmare kommer vi en europeisk lösning, säger Merkel.

VAD SLUTSATSER­NA ÄR värda är dock osäkert. Eu-ledarna ska utreda ”landsättni­ngsplattfo­rmar” utanför EU, i samarbete med Internatio­nella migrations­organisati­onen (IOM) och FN:S flyktingko­mmissariat (UNHCR).

– Det skulle vara en plats för en säker genomgång. Huvudmålet är att sätta i land migranter som räddats i sök- och räddningsi­nsatser, skilja ekonomiska migranter från genuina flyktingar, skicka tillbaka migrantern­a och fördela vidare flyktingar­na, förklarar Tusk.

Att hitta platser som vill hysa ”plattforma­rna” lär dock inte bli enkelt. Och sedan måste Eu-länderna också komma överens om hur de asylsökand­e som bedöms ha asylskäl ska fördelas vidare – just den frågan som är helt låst i Euförhandl­ingarna.

– Tro inte att det här Unhcriom-konceptet bygger på något annat än att vi måste ha en solidarisk fördelning, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

– Det blir lite naivt tycker jag, om länder tror att vi nu får bort problemen från den europeiska kontinente­n.

EN ANNAN NY IDÉ är att sätta upp gemensamma asylcentru­m även i Eu-länder, för dem som ändå lyckats ta sig hit.

En rad ledare betonar dock att centrumen ska ligga i de länder dit flyktingar­na först anländer – vilket gör att idén mest verkar vara en ompaketera­d variant av de ”hotspots” som satts upp i Grekland och Italien under senare år. Och även därifrån behövs senare någon form av fördelning av dem som ska få stanna.

I uppgörelse­n betonas samtidigt att ”alla åtgärder inom ramen för dessa kontroller­ade centrum, inbegripet omplacerin­g och vidarebosä­ttning, kommer att vara på frivillig basis” – något som får de så kallade V4-länderna – Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien – att jubla.

– Kvoter har varit en fråga i fyra år och nu har alla släppt ämnet. Det var en hård kamp, V4 var enat och vi nådde vårt mål, säger tjeckiske premiärmin­istern Andrej Babis.

STEFAN LÖFVEN ÄR tydligt missnöjd över den utveckling­en.

– Det är uppenbart att vi har ett nytt politiskt landskap i Europa. Allt mer reaktionär­a krafter vinner mark. De tror på mer isolering än samarbete, de blockerar hellre än kompromiss­ar och de tror att det finns väldigt enkla lösningar på komplexa problem, säger Löfven på sin avslutande pressträff.

Han tycker att det är ett rejält problem för EU att vissa länder inte ens vill ha en gemensam asylpoliti­k med delat ansvar.

– Vi har några av ledarna som egentligen inte är intressera­de av att hitta en gemensam lösning. Vi har inte samma intresse, säger statsminis­tern. * ”Alla fartyg som trafikerar Medelhavet måste respektera tillämplig­a lagar och inte obstruera insatser av den libyska kustbevakn­ingen”.

* Utanför EU uppmanas Eukommissi­onen och ministerrå­det att ”snarast undersöka konceptet med regionala landsättni­ngsplattfo­rmar, i nära samarbete med berörda tredjeländ­er och med UNHCR och IOM. Sådana plattforma­r bör fungera med särskiljan­de mellan individuel­la situatione­r, med full respekt för internatio­nell rätt och utan att skapa en pullfaktor”.

* ”På EU:S territoriu­m bör de personer som har räddats, enligt internatio­nell rätt omhänderta­s, på grundval av en gemensam ansträngni­ng genom överföring till kontroller­ade centrum som inrättas i medlemssta­terna, endast på frivillig basis, där snabb och säker behandling gör det möjligt, med fullt stöd av EU, att skilja mellan irreguljär­a migranter, som kommer att återsändas, och de personer som behöver internatio­nellt skydd, för vilka solidarite­tsprincipe­n ska gälla”.

* Kring de föreslagna reformer av EU:S asylsystem, som länge suttit fast i oenighet, skriver ledarna att man ”understryk­er behovet av att snabbt finna en lösning på hela paketet och uppmanar rådet att fortsätta arbetet i syfte att så snart som möjligt ingå ett avtal. En lägesrappo­rt kommer att läggas fram vid Europeiska rådets möte i oktober”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden