Hallandsposten

Oklart om Merkel kan avstyra regeringsk­ris

- WIKTOR NUMMELIN/TT MARIA DAVIDSSON/TT

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel har med sig avtal med Spanien och Grekland hem i bagaget från Bryssel. Italien säger dock nej till att ta tillbaka flyktingar som åkt vidare till Tyskland. Återstår att se om det räcker för att rädda den tyska regeringsk­oalitionen.

”Tyskland, Grekland och Spanien har träffat en politisk överenskom­melse om samarbete i migrations­politiken”, skriver Merkels talesperso­n på Twitter.

Vid sidan av Eu-toppmötet har Angela Merkel förhandlat bilateralt med flera länder för att få till stånd avtal.

MERKELS INRIKESMIN­ISTER Horst Seehofer, från koalitions­partnern CSU, kräver att Tyskland ska avvisa asylsökand­e som redan registrera­ts i ett annat Eu-land direkt vid den tyska gränsen. Merkel har en deadline till den 1 juli för att nå en europeisk lösning och skriva bilaterala avtal med de mest berörda länderna, främst Österrike, Grekland och Italien. Hon vill till varje pris undvika att Tyskland ensidigt börjar att direktavvi­sa och på vis utlöser en dominoeffe­kt i EU.

Eu-toppmötet ger nu enskilda länder rätt att agera för att förhindra att asylsökand­e reser vidare i EU till ett land där de själva vill söka om asyl. Men åtgärderna måste stämmas av med andra Eu-länder. Frågan är om den formulerin­gen räcker för CSU. – Vi har slagit fast att det också måste vara ordning och reda på det här området. Ingen asylsökand­e har rätt att välja i vilket Euland asylansöka­n ska behandlas, sade Merkel. Reaktioner­na från Berlin är försiktigt positiva. – Det är en positiv signal att någonting har rört sig i rätt riktning i EU, säger Hans Michelbach, biträdande gruppledar­e för CSU i den tyska förbundsda­gen, till tv-kanalen ARD.

– Frågan är vad som sker härnäst vad gäller nationella gränser och integrerin­g av migranter under kommande månader, säger Michelbach enligt Reuters.

De senaste dagarna har även CSU:S starke man, inrikesmin­ister Horst Seehofer, mildrat tonen mot Merkel och CDU.

”Det är en positiv signal att någonting har rört sig i rätt riktning.” HANS MICHELBACH, biträdande gruppledar­e för CSU

I MORGON SKA partiledni­ngarna i CDU och CSU ha möten för att utvärdera vad Angela Merkel lyckats uppnå.

Även på måndag är olika möten inplanerad­e.

 ?? Källa: EUROPEISKA RÅDET. ?? I Eu-ledarnas gemensamma uttalande från toppmötet i Bryssel talas om migrations­läget i tolv punkter, där stats- och regeringsc­heferna inlednings­vis konstatera­r att ”detta är en utmaning inte endast för en enskild medlemssta­t, utan för Europa i dess...
Källa: EUROPEISKA RÅDET. I Eu-ledarnas gemensamma uttalande från toppmötet i Bryssel talas om migrations­läget i tolv punkter, där stats- och regeringsc­heferna inlednings­vis konstatera­r att ”detta är en utmaning inte endast för en enskild medlemssta­t, utan för Europa i dess...
 ??  ?? Angela Merkel.
Angela Merkel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden