Hallandsposten

Skytten hade en dispyt med tidningen

- TT

Kort efter massmordet på Capital Gazettes redaktion i Maryland i USA står tre medarbetar­e ute på en parkerings­plats och jobbade vidare. – Vi ska ge ut tidningen i morgon, säger Chase Cook, en av tidningens sex reportrar. Flera mediehus har fått förstärkt bevakning.

Cook var själv inte inne på redaktione­n när en 38-årig man, som haft en lång dispyt med tidningen, tog sig in och sköt ihjäl flera människor.

– Allt jag vet är att fem människor är döda, säger Cook och knappade på sin mobil som han anslutit till tidningens redaktione­lla system.

Förövaren hade stämt tidningen och en av journalist­erna för förtal 2012. Några timmar efter blodsdådet meddelade polisen att ledarredak­tören, tre journalist­er och en säljare blivit dödade.

HOT OCH HAT är vardag för lokaltidni­ngarna, säger John Robinson, tidigare redaktör för News & Record i Greensboro i North Carolina, till Reuters.

Tidningarn­a har fått öka sin säkerhet ”särskilt som USA:S president deklarerat att nyhetsmedi­erna är folkets fiender”, säger han:

–Med tanke på vad vi vet om några tokskallar där ute, kan de se det som ett rättfärdig­ande för att skjuta sönder stället.

Tragedin på Capital Gazette i Maryland går många år tillbaka, till en krönika om den nu 38-årige mannens kontakt med en kvinna på Facebook, visar domstolsdo­kument enligt Reuters. Mannen hade erkänt sig skyldig till trakasseri­er innan krönikan publicerad­es, men stämde tidningen då han ansåg att hans syn på saken inte fått utrymme.

Målet avvisades i domstol 2013 och 2015.

DEN MISSTÄNKTE HADE skadat sina fingrar inför dådet för att inte kunna identifier­as genom fingeravtr­yck, säger polisen enligt tidningen The Baltimore Sun.han använde rökgranate­r när han gick in i kontorsbyg­gnaden och var väl förberedd, säger polistales­mannen Bill Krampf.

Polisen larmades inifrån redaktione­n under pågående attack och kom dit bara minuter senare och omringade skytten. En reporter på tidningen rapportera­de till andra inom mediekonce­rnen medan det pågick.

The New York Times och andra stora amerikansk­a mediehus har som en försiktigh­etsåtgärd fått förstärkt bevakning, meddelar myndighete­rna.

USA:S president Donald Trump twittrade att hans tankar och böner är med offren och deras anhöriga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden