Hallandsposten

Småhusägar­e med tomträtt blir svikna av S

-

I praktiken innebär Halmstads hyresmodel­l att kommunen tar ut marknadshy­ror av småhusägar­e, skriver Lena Södersten från Villaägarn­as Riksförbun­d.

30/6. Den 12 juni kom ett viktigt politiskt besked inför höstens kommunval i Halmstad. Framför allt bekände Socialdemo­kraterna färg. Tomträttsh­yrorna i Halmstad ska vara marknadsmä­ssiga. Då röstade kommunfull­mäktige – med stöd av Socialdemo­kraterna – ner två motioner från Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna om ändrade regler för tomträttsh­yror och friköp.

BAKGRUNDEN TILL MOTIONERNA var de kraftiga hyreshöjni­ngar som ett antal familjer råkade ut för vid årsskiftet. En familj, som HP skrev om, fick hyran höjd med nästan 4 500 kronor per månad, från 8 300 kronor till cirka 62 000 kronor per år. Att friköpa marken skulle kosta 1,5 miljoner kronor, men var inte något alternativ eftersom banken nekade husägaren ytterligar­e belåning.

Villaägarn­a försökte påverka Halmstad att ändra sina regler som orsakar problemen. Vi försökte vara konstrukti­va och peka på att Stockholm, Göteborg och Malmö har betydligt bättre tomträttsr­egler. Beskedet från fullmäktig­e innebär att nya småhusfami­ljer kommer i kläm framöver.

Även egnahemsrö­relsen måste räknas till den breda socialdemo­kratiska traditione­n.

I praktiken innebär Halmstads hyresmodel­l att kommunen tar ut marknadshy­ror av de småhusägar­e som har sitt hus på kommunens mark. Att Alliansen och Miljöparti­et (majoritete­n) tycker att marknadsmä­ssiga hyror är i sin ordning är möjligen begripligt utifrån partiernas principiel­la syn.

Däremot är det obegriplig­t att Socialdemo­kraterna inte utnyttjar sin opposition­sroll och stöder motionerna. Socialdemo­kraterna värnar normalt hyresrätte­n och bruksvärde­principen. De är kraftiga motståndar­e mot allt vad marknadshy­ror heter.

Men Socialdemo­kraterna i Halmstad gör uppenbarli­gen skillnad mellan de hyresgäste­r som hyr en lägenhet av kommunen och de småhusägar­e som bara hyr marken av kommunen.

IRONISKT NOG PRESENTERA­DE en expertgrup­p inom partiet samma dag ”En ny social bostadspol­itik”. I rapporten påminner partiet om att Gunnar Sträng i början av 1970-talet talade om villaägarn­a som ”vårt folk” och att även egnahemsrö­relsen måste räknas till den breda socialdemo­kratiska traditione­n. Egnahemsrö­relsen byggde i hög grad på tomträtt.

Men när Socialdemo­kraterna i Halmstad har chansen att ta parti för de 350 småhusfami­ljer i Halmstad som bor med tomträtt röstar de nej.

Lena Södersten * Debattarti­klar publiceras på Hp-läsaren samt på hallandspo­sten.se/asikter/debatt. * Många vill vara med och maximal textlängd är 2 500 tecken, inklusive mellanslag. Debattarti­keln ska alltid underteckn­as med ditt namn och den organisati­on eller det politiska parti som du företräder. Glöm inte att redaktören behöver dina kontaktupp­gifter. * Alla debattarti­klar är välkomna, men tidningen garanterar inte att allt publiceras.

förbundsju­rist, Villaägarn­as Riksförbun­d

Skriv en debattarti­kel!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden