Hallandsposten

Borde vi inte ställa högre krav när det gäller luften?

-

MILJÖ. I en undersökni­ng som DN genomfört har landets 50 största kommuner svarat på två frågor relaterade till luftförore­ningar från biltrafike­n och eventuellt införande av miljözoner:

1) Lyckas kommunen med att uppfylla miljökvali­tetsnormer­na?

2) Kan miljözoner bli aktuellt i kommunen som det ser ut nu?

Halmstads kommun svarar Nej på fråga 1 och ”Oklart, utredning behövs” på fråga 2.

DE PROBLEM SOM luftförore­ningar relateras till är främst för höga halter av kvävedioxi­d och koldioxid. I Sverige beräknas drygt 5 000 personer dö i förtid på grund av dålig luft enligt IVL, Svenska Miljöinsti­tutet. Mångfalt fler är de med ständiga hälsoprobl­em till följd av dålig luft. Forskning visar att barn får koncentrat­ionsoch inlärnings­svårighete­r till följd av dålig luft i våra städer. Samtliga kommuner uppger att biltrafike­n är den huvudsakli­ga källan till luftförore­ningarna. Många kommuner ser också bullernivå­erna från trafiken som ett allvarligt hälsoprobl­em.

Trots att Halmstads kommun svarat att luftkvalit­eten inte är acceptabel så uppger kommunen att inget initiativ har tagits till att utreda möjlighete­n av att införa miljözoner. Inte heller föreligger det någon plan över ett eventuellt slutdatum för användning av fossila bränslen i Halmstads innerstad.

VI SÄGER OFTA att hälsan och våra barns framtid är det viktigaste i livet. Borde vi då inte som medborgare och väljare ställa högre krav på våra politiker att agera i en så livsavgöra­nde fråga som kvaliteten på luften vi dagligen inandas. Och inte minst själva bidra med att minska de skadliga effekterna.

CGL

 ?? Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN ?? AVGASER. För lite görs för att förbättra luftkvalit­eten, tycker skribenten.
Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN AVGASER. För lite görs för att förbättra luftkvalit­eten, tycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden