Hallandsposten

Att VARA eller inte VARA – VM i ”halvtid”

-

Första fotbollsfr­ia Vm-dagen sedan premiären mellan Ryssland och Saudiarabi­en den 14 juni. Då fick de svenska spelarna i Geledzhik helledigt, fria att göra vad de ville. – Återhämtni­ng är det viktigaste i det här läget. Hittills har vi lyckats med planen som vi började snickra på redan i mars när vi lyssnade på spelare som varit med tidigare och andra experter på SOK som har erfarenhet av sådana här längre mästerskap, förklarade förbundska­ptenen Janne Andersson efter Bragdmatch­en mot Mexiko.

I går sa han ingenting. Mediaguide­n som vi får twittrad till oss var blank från aktivitete­r, även om jag nog tror att han själv övertalade alla i ledarstabe­n att se nya delar av hans favorit-tvserie ”Mäklarna”...

För nu är det ”halvtid” i VM. Eller halvtid och halvtid... 48 av totalt 64 matcher har redan spelats. Men 32 nationer har blivit 16. Och det är nu det börjar på allvar. Vinna eller försvinna. Då kan man inte längre ”förlora” sig till bättre position som Belgien och England försökte sig på i torsdags kväll.

För de som tror att Belgiens förbundska­pten Roberto Martinez och hans engelske kollega Gareth Southgate skulle ha bänkat stjärnor som de Bryuine, Lukako och Hazard respektive Harry Kane och ändrat på nio respektive åtta positioner i laget om seger hade gett en plats på den andra halvan räcker upp en hand.

VISST. PÅ PAPPRET ser naturligtv­is halvan med Brasilien, Argentina, Frankrike, Portugal, Uruguay och Belgien (varning för de två sistnämnda) betydligt vassare ut än Sveriges med Spanien, Kroatien, England och Colombia.

Men Southgate kan ha bitit sig själv rejält i foten när England i åttondelen får ett Colombia på uppåtgåend­e i stället för Japan. För det kan ta slut redan där.

Dessutom har Kroatien imponerat, Spanien bara i 3–3-explosione­n mot Portugal visat sin kapacitet och – Sverige... tja, där tycks ju ingenting vara oövervinnl­igt längre.

Snackisen så här långt har naturligtv­is varit VAR (video referee assistance).

Vid ett tillfälle hade Sverige VAR med sig när domaren Joel Aguilar, El Salvador ändrade sig i den ack så viktiga förstamatc­hen mot Sydkorea.

Vid ett tillfälle, mot Tyskland, vägrade den polske domaren Szymon Marciniak att ta hjälp av VAR trots att alla såg att det var solklar straff, något som han sedan fick svidande kritik för.

Och vid ett tillfälle, mot Mexiko, tog den argentinsk­e domaren Nestor Pitana hjälp av VAR, men såg ändå inte det som alla såg, att Chicharito drog med sig bollen med armen.

”Rätt använt är VAR genialt genom att, om inte eliminera, så minimera antalet misstag och feldomslut. Men fel använt är det rena parodin.”

DET ÄR BARA de svenska exemplen mot användande­t av VAR i detta VM. 335 situatione­r har granskats, bland annat alla 122 målen, varav det vid 14 tillfällen har lett till ändrat domslut.

Så rätt använt är VAR genialt genom att, om inte eliminera, minimera antalet misstag och feldomslut. Men fel använt blir det i stället rena parodin, där sunt bonnförnuf­t måste gälla och de Var-ansvariga måste kunna påtala feldomslut som domaren då inte får vägra att titta på.

För nu blir det viktigare än någonsin. Åttondelsf­inaler väntar där – tänka sig, både Danmark och Janne Anderssons Sverige är med.

 ??  ?? VM-SLUTSPELET­S SNACKIS. VAR har fått 14 domslut att ändras så här långt. Inte Sveriges till synes klara straff mot Mexiko dock (stora bilder), men däremot ändrade Mark Geiger sitt domslut från offside till mål för Sydkorea mot Tyskland och även Spanien...
VM-SLUTSPELET­S SNACKIS. VAR har fått 14 domslut att ändras så här långt. Inte Sveriges till synes klara straff mot Mexiko dock (stora bilder), men däremot ändrade Mark Geiger sitt domslut från offside till mål för Sydkorea mot Tyskland och även Spanien...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden