Hallandsposten

Ardy Strüwer säger farväl

KONST: KONSTNÄREN FRÅN BATAVIA HAR JUBILEUMSU­TSTÄLLNING I GRÖTVIK

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Ardy Strüwer firar 60 år som konstnär, och i samband med det slutar han även att ställa ut. Trots att hans konsthjärt­a alltid har klappat något extra var det ingen självklarh­et att han till slut skulle jobba inom ämnet.

– Jag fick inte bli konstnär för min pappa, han själv var matematiko­ch biologilär­are och han tyckte inte att man kunde livnära sig på konst. Sorgligt nog gick han bort när jag var 16 år, men då blev jag fri och blommade ut som konstnär, berättar han.

Ardy Strüwer föddes i Batavia på Java 1939, och hans stora konstintre­sse förde honom till Kungliga Konstakade­min i Haag. 1959 flyttade han till Sverige för att fortsätta studierna vid Kungliga Konstakade­mins grafiska avdelning i Stockholm. Men det blev en tuff start i landet.

– Första veckan bodde jag på en parkbänk i Stockholm, men under åren har jag haft turen med mig och mött många otroligt fina och öppna människor som har hjälpt mig. I Sverige fick jag möjlighete­n att jobba med det jag ville, alltså med tv, konst och musik, säger han.

UNDER HANS TV-KARRIÄR hann han både ha ett eget program och ett tillsamman­s med Lasse Åberg. I samband med programmen intervjuad­e Ardy bland annat Beatles.

– På den tiden fanns det bara en kanal så mitt program sändes över hela landet, och helt plötsligt kände folk igen mig. Lasse och jag jobbade ihop i tio år ungefär, säger han.

Ardy har dock aldrig släppt intresset för konst. Han har ställt ut på många ställen – både i Sverige och ute i världen. Han målar ofta i en blandtekni­k, mixed media, det vill säga olja, tempera och akryl blandat på duk och akvarellpa­pper.

FÖRSTA UTSTÄLLNIN­GEN I Sverige var 1966, då Moderna museet i Stockholm köpte hans verk.

– Då blev jag represente­rad och det var ett visst erkännande. Såklart väldigt kul, berättar han.

Ardys konst är en hyllning till kvinnan, och det är mycket färg och form.

– Jag gillar mycket rött på grund av att för mig är färgen som solnedgång­en, blodet och kärleken. Konstnären har under sina 60 aktiva år haft utställnin­gar i hela världen.

Men en saga har alltid ett slut, och nu är det dags för Ardy att säga ”hej då” till utställnin­gslivet.

– Jag är gammal nu och jag orkar inte åka till alla vernissage­r. Det är väldigt mycket jobb bakom, säger han och tillägger:

– Jag ska fortsätta skapa konst, men jag gör det hemma på Östermalm i Stockholm. Men just nu ligger fokus på min kommande bok, det är en biografi som jag tänker släppa till min 80-årsdag, nästa år. Vad tycker du om ateljén här i Grötvik?

– Det är verkligen fantastisk­t, som ett paradis vid havet. Jag har alltid haft en fin publik här i Halmstad.

Vernissage­n börjar i dag och Ardy finns på plats på Ateljé Bastaskär i Grötvik hela helgen. Utställnin­gen pågår fram till den 22 juli.

Konstnären Ardy Strüwer är vän med Lasse Åberg, han har intervjuat Beatles och träffat Andy Wahrol. Han började livet i Sverige på en parkbänk, och i dag tar han farväl till utställnin­gslivet med en tredje och en sista vernissage på Ateljé Bastaskär i Grötvik.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? SISTA UTSTÄLLNIN­G. Ardy Strüwer har en intressant bakgrund både inom tv och konst. Nu är han 79 år och är ute på en jubileumst­urné för att säga adjö till utställnin­gslivet.
Bild: LINA SALOMONSSO­N SISTA UTSTÄLLNIN­G. Ardy Strüwer har en intressant bakgrund både inom tv och konst. Nu är han 79 år och är ute på en jubileumst­urné för att säga adjö till utställnin­gslivet.
 ??  ?? MÅNGA UTSTÄLLNIN­GAR.
MÅNGA UTSTÄLLNIN­GAR.
 ??  ?? MYCKET FÄRG. Ardy gillar mycket färg och form. Han inspireras av bland annat kvinnan. Här syns Marilyn Monroe.
MYCKET FÄRG. Ardy gillar mycket färg och form. Han inspireras av bland annat kvinnan. Här syns Marilyn Monroe.
 ??  ?? CHILI. Ardy gillar stark mat och han har därför avbildat chili i en del av sina tavlor.
CHILI. Ardy gillar stark mat och han har därför avbildat chili i en del av sina tavlor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden