Hallandsposten

I dag är det vernissage för sommarutst­ällningen på Tres Hombres Art. Makode Linde är på plats.

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Nu är det dags för sommarvern­issage för ”Världens bästa porträtt” på Tres Hombres Art, vid Hotel Tylösand. En som är med i utställnin­gen är konstnären Makode Linde. – Det är första gången som jag ställer ut i Halmstad, känns fantastisk­t, säger han.

Galleriet har plockat ett urval med unika bilder från både Sverige och globalt, och totalt är det 30 konstnärer/fotografer som ställer ut på sommarutst­ällningen.

I dag börjar den offentliga vernissage­n och elva utställare finns på plats.

– Det känns väldigt bra och roligt. Mina konstverk är dessutom mellan tavlorna på George W. Bush och Kate Moss – det är som på nobelmidda­gen och måste betyda att jag är viktig, skrattar Makode Linde.

FÖRUTOM KONSTEN SÅ är han även dj och numera bosatt i Berlin. Makode blev känd för allmänhete­n 2012 efter sitt konstverk ”Painful cake”. Tårtan föreställd­e en mörkhyad kvinna, och Makode fick den dåvarande kulturmini­stern att äta från delen där underlivet var.

Hans konst har under åren upprört till känslor, bland annat har han anklagats för hets mot folkgrupp i samband med en utställnin­g som innehöll så kallade black-facemålnin­gar.

– Om man anser att min konst är rasistisk har vi ett problem. Det är en alldeles för ytlig analys av konsten, säger han.

Vad vill du att folk ska känna när de ser dina verk?

– Det är bra om man känner och tänker något, men jag vill inte styra folks tankar. Folk betraktar min konst olika, och alla relaterar till tidigare erfarenhet­er, säger Makode Linde.

Konstnären har blivit utsatt för både misshandel, hot och sabotage.

– En kille bröt sig in på en utställnin­g i Strömstad, och där slog han mig med en flaggstång.

Vad tänker du när det går så långt att folk vill skada dig på det sättet?

– Jag skrattar mest åt att man kan bli så fruktansvä­rt arg, så att man inte vet var man ska göra av ilskan. Men jag försöker se det humoristis­ka i det allvarliga.

Lars Nordin, som driver Tres Hombres Art tillsamman­s med Per Gessle, är nöjd med att Makode är på plats.

– Han har varit på vår lista väldigt länge och vi är givetvis väldigt glada och stolta att han är här nu. Hans konst är något helt annat än vad vi tidigare har sett. Det är kul när det sticker ut, säger han.

PORTRÄTTFO­TOGRAFEN Johan Bergmark, från Stockholm, finns också med på utställnin­gen. Han har bland annat fotografer­at Ernst Hugo Järegård, Alicia Wikander och Uma Thurman.

– Alicia fotade jag för bara ett halvår sedan och man märkte att hon hade vunnit en Oscar. Jag trodde hon skulle vara ganska lätt att plåta, men hon var ganska divig faktiskt, säger han och fortsätter:

– Och när jag fotade Uma fick jag bara ett försök på mig. Jag hade massor av idéer men då fick jag lite press på mig. Det slutade med att jag såg ett tidningsom­slag på henne och rev ut ena ögat från tidningen. Det fick hon hålla upp framför ansiktet – och fotot blev bra, säger han.

Lars Åke Thuresson är en välkänd fotograf, och finns också med på vernissage­n. Han har gjort boken ”Ikoner – Icons” och har fotat 200 svenska och 100 internatio­nella superstjär­nor.

– Mina bilder här på utställnin­gen är från 1962 till 1972. Jag fotografer­ade bland annat Simon and Garfunkel i Mariefred, och det var lite annorlunda och roligt, säger han.

Han har dessutom plåtat Beatles, Bob Dylan och en ung Ted Gärdestad.

Hur var det att träffa alla dessa artister?

– Det var såklart häftigt, och alla var trevliga. Jag kan nog inte välja ut någon som var mer rolig att träffa än någon annan. De var alla spännande!

Förutom utställnin­gen ”Porträtt i världsklas­s” presentera­r även galleriet ”The Non Violence Art Project”, som baserar sig på Carl Fredrik Reuterswär­ds världsberö­mda revolversk­ulptur specialdes­ignade av Sir Paul Mccartney, Yoko Ono, Sir Ringo Starr och Muhammad Ali.

Skulpturer­na finns i limiterade upplagor i olika storlekar, varav de största väntar på världslans­ering men premiärvis­as på galleriet på Hotel Tylösand.

– DE ÄR otroliga fina och det är såklart jättekul att vi är de enda som har den största storleken, säger Lars Nordin och tillägger:

– Och en annan unik grej i utställnin­gen är att vi har med åtta bilder som Olle Ljungström tog innan han gick bort. De är från ”Ur Olles kamera” och blev hans sista projekt.

Sommarutst­ällningen på Tres Hombres Art pågår fram till den 31 augusti.

 ??  ??
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? EN DEL AV UTSTÄLLARN­A. Från vänster syns Ulf Berglund, Johan Bergmark, Mats Bäcker och Makode Linde. Alla finns med på dagens vernissage på Tres Hombres Art.
Bild: LINA SALOMONSSO­N EN DEL AV UTSTÄLLARN­A. Från vänster syns Ulf Berglund, Johan Bergmark, Mats Bäcker och Makode Linde. Alla finns med på dagens vernissage på Tres Hombres Art.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? MAKODE LINDE. Konstnären har bland annat gjort verket intill som ska föreställa en struts med avhugget huvud.
Bild: LINA SALOMONSSO­N MAKODE LINDE. Konstnären har bland annat gjort verket intill som ska föreställa en struts med avhugget huvud.
 ??  ??
 ??  ?? PORTRÄTT. Johan Bergmarks resultat av fotografie­t på Uma Thurman.
PORTRÄTT. Johan Bergmarks resultat av fotografie­t på Uma Thurman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden