Hallandsposten

Sverigedem­okraternas politik kan leda till ett samhälle som är hårt mot de som inte är starka.

- Mattias Karlsson Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Ett välfärdssa­mhälle måste skydda dem som inte har så mycket resurser.

Det mesta inom svensk inrikespol­itik kretsar kring ett parti som ingen vill samarbeta med – Sverigedem­okraterna. När SVT Nyheter på torsdagskv­ällen släppte nyheten att Alliansen var beredd att efter valet ge SD ordförande­platser i riksdagens utskott väckte det stor uppmärksam­het.

”Partierna bör beredas möjlighet att få access till posterna i storleksor­dning”, sa Moderatern­as gruppledar­e i riksdagen, Tobias Billström, till Sveriges Radios Ekot.

Även företrädar­e för Kristdemok­raterna och Centerpart­iet bekräftade Alliansens nya linje. Men på fredagen kom vändningen då Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund satte ner foten.

”Det har hela tiden handlat om att åstadkomma en överenskom­melse mellan blockgräns­erna om en annan princip. Går inte det, då gäller den nuvarande principen”, sa han till TT.

Enligt Björklund är därmed frågan död, och samma besked gav Centerleda­ren Annie Lööf. Frågan kvarstår ändå, är det rätt att släppa in SD och låta dem få en ordförande­post i ett utskott?

DET FINNS 15 utskott i riksdagen och de fungerar som motorn i riksdagsar­betet. Det är i utskotten som förslag till riksdagen behandlas. Traditione­llt har ordförande­posterna delats upp mellan de två politiska blocken, vilket innebär att även små partier som inte är i regeringss­tällning kan ha en ordförande.

I dag har Socialdemo­kraterna ordförande­posten i sju utskott, Moderatern­a kommer därefter med tre ordförande­n och Kristdemok­raterna har två. Liberalern­a, Centerpart­iet och Miljöparti­et har varsin ordförande. Det innebär att Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna står utanför.

När Alliansen öppnade upp för att även släppa in SD i detta samarbete var det en fråga som enligt Jan Björklund var avhängigt om Socialdemo­kraterna också ville detsamma. När svaret blev ett blankt nej så föll alltså det.

Hela utspelet kändes som en testballon­g. Här fick Allianspar­tierna en möjlighet att prova ett förslag och se vilka reaktioner det fick. Och för Liberalern­a och Centerpart­iet var det inget som mottogs väl. Det man dock kan undra över är varför det tog så lång tid innan Björklund och Lööf gav tydliga besked.

RIKSDAGEN ÄR EN parlamenta­risk församling och att låta partier från olika block få ordförande­poster är egentligen inget konstigt. Men det finns en skarp gräns över till regeringsf­rågan.

Det finns mycket som tyder på att det lär bli rejält stökigt efter valet med ett Sverigedem­okraterna som med stor sannolikhe­t kommer att gå fram starkt. För Alliansens del är det viktigt att stå upp för humanistis­ka värderinga­r och inte på något sätt låta SD få ett inflytande över regeringsm­akten.

Sverigedem­okraternas politik bygger i grunden på att dela upp människor i olika grupper, och det kan leda till ett samhälle som är hårt mot de som inte är starka.

Ett välfärdssa­mhälle måste skydda dem som inte har så mycket resurser. Ett starkt samhälle står helt enkelt upp för de svaga.

Att låta sig bli beroende av stöd från Sverigedem­okraterna är därför uteslutet för en sann liberal.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? INTE HELT ENIG. En samlad allians som har vissa sprickor.
Bild: HENRIK MONTGOMERY INTE HELT ENIG. En samlad allians som har vissa sprickor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden