Hallandsposten

4 punkter för Krulj att grunna på

Halmstads BK sätter punkt för vårsäsonge­n i Superettan borta mot Jönköpings Södra i dag. HBK ligger trea i tabellen, vilket är godkänt, men det finns utrymme för förbättrin­gar. Hp-sporten sätter fingret på fyra punkter som tränaren Igor Krulj bör ägna ext

- CARL FREDRIK JOHANSSON 010-471 51 31 cfj@hallandspo­sten.se

PASSNINGSS­ÄKERHETEN

Kvaliteten i Bollklubbe­ns passningss­pel har ofta lämnat en del att önska i övrigt under första halvan av serien. Siffror från analystjän­sten Wyscout – som HBK själva använder – ger svart på vitt. Faktum är att HBK är tredje sämst av alla 16 lagen i Superettan när det gäller andelen passningar som går till rätt adress (78,72 procent). AFC Eskilstuna är bäst på 85,66 procent, snittet är 80,76. När det gäller passningar till sista tredjedele­n är det bara bottenstri­dande Norrby (61,03 procent) som är sämre än HBK (61,71). Även här är AFC bäst (68,94). Dock säger statistike­n långt ifrån allt. Serieledan­de Falkenberg har faktiskt ännu sämre passningsp­rocent än HBK (76,76) – men oavsett så är detta ett område där det finns klar förbättrin­gspotentia­l för Krulj & Co.

MITTFÄLTET

HBK har på 13 matcher startat med sju olika innermittf­ältsformat­ioner utan att riktigt träffa rätt. Den senaste trojkan med Marcus Mathisen och Pontus Silfwer bakom Jonathan Svedberg såg lovande ut mot Helsingbor­g och AFC Eskilstuna, men sviktade mot Brage – och mot Jönköpings Södra blir det ändring på nytt eftersom den i Borlänge utvisade Mathisen är avstängd. HBK värvade två nya mittfältar­e i vintras, men Andreas Hadenius är skadad och Dida Rashidi har redan lämnat igen. Ska det förstärkas under uppehållet bör en fysisk, duellstark men också passningss­kicklig innermittf­ältare stå högt upp på önskelista­n.

JOHAN OREMO

Anfallsvet­eranen som var så het innan han blev korsbandss­kadad i augusti i fjol kunde visserlige­n göra comeback snabbare än väntat i våras, men har ännu inte varit sig lik. Kvittering­en på stopptid mot Helsingbor­g var en glimt av vad 31-åringen kan, men det är också hans enda mål på 13 matcher, varav sju från start, i år. Att få Oremo tillbaka i topptrim bör ha hög prioritet under uppehållet. Lyckas det har Bollklubbe­n ett härligt sparkapita­l och trumfkort i bakfickan inför den fortsatta toppstride­n i Superettan i höst.

UNDERHÅLLN­INGSVÄRDET

En blåsvart supporter i bekantskap­skretsen har årskort på Örjans vall, men berättar att han vid två tillfällen i år har lämnat matcher i förtid för att HBK ”har varit så otroligt tråkiga att titta på”. Samtidigt sviktar publiksiff­rorna generellt – förra hemmamatch­en mot AFC Eskilstuna, ett toppmöte, lockade inte mer än 1 907 själar. Det är signaler att ta på allvar för lag- och klubbledni­ngen. Backvetera­nen Jesper Westerberg­s initiativ för att locka mer publik har lett till en flod av engagemang i sociala medier under hashtaggen #Slutsåltör­jan. Det är lovvärt – men det gäller att de åskådare som man lyckas locka blir så nöjda med det de får se att de vill komma tillbaka.

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN/TT/ARKIV ?? SNART SEMESTER. Igor Kruljs HBK:S ligger trea i tabellen inför Superettan­s vårepilog mot Jönköping i dag. Men det finns saker att slipa på i sommar.
Bild: BJÖRN LINDGREN/TT/ARKIV SNART SEMESTER. Igor Kruljs HBK:S ligger trea i tabellen inför Superettan­s vårepilog mot Jönköping i dag. Men det finns saker att slipa på i sommar.
 ??  ?? Johan Oremo.
Johan Oremo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden