Hallandsposten

Opinion.

- CECILIA BLOMBERG

Vänsterpar­tiet är i dag det parti många socialdemo­krater önskar att det egna partiet var.

En svensk seger gör inte Ryssland till en fredlig granne.

LEDARE 2/7. Sveriges vinst mot Mexiko var magisk. Men inte så pass att den i ett trollslag förvandlar Ryssland till en fredlig granne i öst. Att regeringen följe råttonde dels finalen på plats i Sankt Peters bur g förtjänar all kritik.

RYSSLAND FÖR KRIG i Ukraina och bedriver politisk och ekonomisk påverkansp­olitik mot Europa. Regimkriti­ker, journalist­er och homosexuel­la förföljs. Efter annekterin­gen av Krim restes berättigad­e frågor om det är lämpligt att Ryssland står värd för världens största idrottseve­nemang.

Nervgifts attacken i Salisbury mottidigar­e dubbelagen­ten Sergej Skripal ledde till att regeringen i solidarite­t med Storbritan­nien utlovade en bojkott av VM. ”Jag är djupt bekymrad över den politiska situatione­n i Ryssland, särskilt när det gäller demokrati och mänskliga rättighete­r”, sa idrottsmin­ister Annika Strandhäll (S) i en Tt-intervju i slutet av maj.

Men efter Sveriges gruppseger anser statsminis­ter Stefan Löfven (S) att det föreligger ”ett fotbollsmä­ssigt annat läge”. Hur landslaget­s framgångar ändrat rådande sakförhåll­anden framgår dock inte.

FÖR PUTIN HANDLAR VM om mer än bara fotboll. Det är ett propaganda­projekt som ger Kreml möjlighet att sola sig i glansen från världens mest eftersökta idrottsmäs­terskap. Statsråd represente­rar det officiella Sverige, och deras agerande sänder signaler. I stället för att göra en viktig politisk markering väljer regeringen att på skattebeta­larnas bekostnad agera statister åt Putins regim.

Putins maktambiti­oner hotar hela Europas stabilitet och säkerhet. Det kräver att EU står enat. ”Vi kommer att vara där och heja på vårt lag i nästa skede”, säger utrikesmin­ister Margot Wallström (S) till TT.

För detta förtjänar Löfven och regeringen rött kort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden