Hallandsposten

Färdigutre­dd proffscyke­l ska säljas

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Åklagaren har lagt ned polisutred­ningen om kommunens proffscyke­l. Nu ska lyxracern säljas på nätauktion till högstbjuda­nde.

Cykelaukti­onen är planerad att börja i veckan. Laholms kommun har satt 25 000 kronor som lägsta bud för lättviktsh­ojen av kolfiber som i butik kostar 44 200 kronor.

– Om det är någon som behöver en så fin cykel, dessutom världskänd i hela Laholm, så är det förstås skillnad på 25 000 och 40 000. Jag tror att det är oanvänd, men har inte sett den själv, säger Roland Norrman, avdelnings­chef inom kultur- och utveckling­snämnden och den som ansvarar för försäljnin­gen.

DYRGRIPEN STÅR INLÅST och undangömd hos kommunen.

– Syftet är att vi ska få tillbaka de pengar som skattebeta­larna lagt ut på den, säger Roland Norrman och understryk­er att han har undersökt noga att säljandet går rätt till.

Kring inköpet har det nämligen varit stora frågetecke­n.

Kommunchef­en Peter Andreasson gjorde i januari en polisanmäl­an om mutbrott. Detta efter att HP hittat proffscyke­ln i Rådhusets källare, i tidningens granskning av fakturahär­van k ringförra sommarens beachvolle­yboll turnering och cykelfesti­val.

Kommunens dåvarande kulturchef hade köpt in den extrautrus­tade cykeln, likadan som ett finskt proffsstal­l tävlar på, till vrakpris: 20 000 kronor exklusive moms. Fakturan var märkt ”reklam”. Säljaren, cykeltillv­erkaren Memil, fick i gengäld ordentligt betalt för att medverka vid cykelvecka­n i Laholm. Kommunen slantade upp 128 000 kronor till bolaget.

EFTER FÖRHÖR MED vittnen och den utpekade tjänsteman­nen har kammaråkla­gare Jörgen Bengtsson beslutat att lägga ner förundersö­kningen.

– Riksenhete­n mot korruption i Stockholm fick frågan om det kunde vara ett mutbrott. Det tyckte de inte. Vad jag prövade var frågan om trolöshet mot huvudman. Utifrån vad som framkommit i utredninge­n var det inga sådana omständigh­eter, säger Jörgen Bengtsson.

DÄRMED KAN INGET brott bevisas.

– Så vitt det gick att utreda har den anskaffats till ett eller två olika evenemang. Utifrån hur det gick till verkar det inte helt orimligt. I vilket fall har den hamnat hos kommunen. Ingen har tillgodogj­ort sig den privat, säger Jörgen Bengtsson.

Tjänsteman­nen fick sluta på kommunen efter skandalern­a. Han nekade till brottsmiss­tanken.

– Han förklarade hur och varför cykeln köpts in. Sedan blev den nog inte använd på det sätt som det var tänkt. Om detta var rimligt eller inte har jag ingen större åsikt om. Det är kommunens interna angelägenh­et, säger åklagaren.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? SKANDALOMS­USAD. Nu kan kommunens proffscyke­l bli din.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV SKANDALOMS­USAD. Nu kan kommunens proffscyke­l bli din.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden