Hallandsposten

Så kommer Sjöstedt att driva S längre vänsterut

OMBYTTA ROLLER. Från att Vänsterpar­tiet varit ett instrument för Socialdemo­kraterna att få igenom sin politik är rollerna i dag på väg att bli det omvända.

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 2/7. När Jonas Sjöstedt i kväll talar i Almedalen lär han, precis som i riksdagens partiledar­debatt i juni, påminna publiken om att de väljare som fått bäst utdelning den gångna mandatperi­oden är de som för fyra år sedan valde en vänsterpar­tist is kvalsedel.

SJÖSTEDT ÄR I allmänhet snabb att ta åt sig äran för många av regeringen­s satsningar på välfärdsom­rådet – från skattefina­nsierade glasögon och mediciner för barn till ökade statsbidra­g till kommuner och landsting. Men framförall­t blir Vänsterpar­tiets inflytande tydligt i frågan om valfrihet och vinster i välfärden. Det handlar inte bara om Reepalu-utredninge­n och det förslag om vinsttak i skolan och om- sorgen som riksdagen röstade ner i juni. Den verkliga förändring­en syns i Socialdemo­kraternas syn på privata företag i välfärden.

På S-kongressen 2009 ställde sig partiet bakom en linje där man i stället för att förbjuda vinster förordade tydliga kvalitetsk­rav på privata utförare. Och så sent som inför valet 2014 förklarade Stefan Löfven att ett vinstförbu­d var ”omöjligt”.

I dag är S-linjen i fråga om privata utförare i välfärden svår att skilja från Vänsterpar­tiets. Visst finns det många socialdemo­krater, inte minst i kommunpoli­tiken, som inser konsekvens­erna av att genom ett vinsttak i praktiken förbjuda friskolor och privat äldreomsor­g. Men genom sin långvariga opinionsbi­ldning har V bekräftat många socialdemo­kraters valfrihets- och företagarf­ientliga instinkter och flyttat S vänsterut.

Många i V sneglar i dag på framgångar­na för den vänsterinr­iktade labourleda­ren Jeremy Corbyn i Storbritan­nien och vänsterdem­okraten Bernie Sanders presidentv­alskampanj i USA häromåret. Förhoppnin­gen är att Sverige står inför liknande vänstertre­nder, drivna av ett utbrett missnöje med ekonomisk ojämlikhet. Det lär inte hända. Medan det ekonomiska missnöjet sträcker sig långt in i den brittiska och amerikansk­a medelklass­en, saknas sådana förutsättn­ingar i Sverige. Om den breda medelklass­en oroar sig över något handlar det snarare om brottsligh­et och konsekvens­erna av stor invandring än om den egna plånboken.

Vänsterpar­tiets styrka lär snarare komma ur Socialdemo­kraternas svaghet.

Åsiktsmäss­igt är Vänsterpar­tiet i dag det parti många socialdemo­kratiska gräsrötter önskar att det egna partiet var. Det gäller både klassiska höger-vänster-frågor och i migrations­politiken. Det ger V chansen att lyfta i opinionen när en del socialdemo­krater ser sig om efter alternativ i besvikelse över att S återgått till en restriktiv migrations­politik. Men det ger också V ytterligar­e utrymme att driva S vänsterut i frågor som valfrihet i välfärden.

LÄNGE SÅG SOCIALDEMO­KRATISKA statsminis­trar V, och föregångar­en VPK, som ett effektivt instrument för att säkra regeringsm­akten och genomslage­t för den egna politiken. I dag är rollerna på väg att bli omvända:

Socialdemo­kraterna har blivit ett instrument för Vänsterpar­tiet att få igenom förslag som minskar utrymmet för valfrihet och företagand­e.

Åsiktsmäss­igt är V i dag det parti många socialdemo­kratiska gräsrötter önskar att det egna partiet var.

 ?? Bild: FREDRIK PERSSON/TT ?? VÄNSTERPAR­TIET. Jonas Sjöstedt drömmer om att bli en svensk Bernie Sanders.
Bild: FREDRIK PERSSON/TT VÄNSTERPAR­TIET. Jonas Sjöstedt drömmer om att bli en svensk Bernie Sanders.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden