Hallandsposten

Studentern­a kommer sist i lång flyttkedja

- ANDERS HOLMER

Allt bostadsbyg­gande är bra för studenter – även när det inte rör sig om studentläg­enheter. – För att en liten, billig lägenhet ska bli ledig krävs det en lång flyttkedja – där vi är sista länken, säger kårordföra­nde Hanne Göransson, apropå att Halmstad förra året rödlistade­s i SFS bostadsrap­port.

Varje år publicerar SFS (Sveriges Förenade Studentkår­er) en bostadsrap­port där landets studieorte­r betygssätt­s med en färgskala. Årets upplaga kommer i augusti – men anmärkning­svärt med förra årets var att Halmstad åkte ner från gult betyg till rött.

För grönt krävs att studenter kan erbjudas ett tryggt boende inom en månad. I den gruppen återfanns förra året nio orter, däribland Trollhätta­n och Östersund.

För gult krävs att studenter någon gång under hösttermin­en kan erbjudas ett förstahand­skontrakt som gäller hela studieperi­oden. I den gruppen återfanns förra året elva orter, däribland Borås och Helsingbor­g.

Kan inte studenter erbjudas ett boende under hösttermin­en blir betyget rött. I den gruppen återfanns förra året tretton orter, däribland alltså Halmstad ihop med de klassiska Uppsala, Lund, Göteborg och Stockholm.

– FÖRR ERBJÖD HALMSTAD Studentkår en bostadsgar­anti för dem som ställde sig i vår kö, men det kan vi inte längre ha, säger avgående kårordföra­nden Hanne Göransson.

– Så fort man gjort sin ansökan i april ska man sätta upp sig i vår kö. Ändå får de flesta räkna med att det går en termin innan de får

en studentläg­enhet, säger hennes efterträda­re Marielle Bock.

– Första halvåret är det många som bor en bra bit från Högskolan. Det kan handla om Bäckagård eller Oskarström. Det är heller inte ovanligt att man bor i en stuga i början, berättar hon.

ÄVEN DET KOMMUNALA bostadsbol­aget HFAB har en kö till sina studentläg­enheter.

– Man behöver inte vara antagen för att ställa sig i den kön, det räcker med att ha fyllt 18 år. När man sedan kommer in på Högskolan kan man använda sina köpoäng för att få en studentläg­enhet, säger Ulf Nilsson, affärsutve­cklings- och kommunikat­ionschef på HFAB.

HFAB tillämpar även ett utlottning­ssystem med dragning den 1 september, 1 oktober och 1 februari. Av HFAB:S 347 nyuthyrnin­gar av studentläg­enheter under 2017 fördelades 136 genom lottdragni­ng.

Den tredje stora uthyraren av studentläg­enheter, Willhem, har inget kösystem.

– Hos oss får man söka på vår hemsida, därefter gör vi ett urval bland de sökande och matchar med lämplig lägenhet, säger Madeleine Wetterströ­m, kommunikat­ionsoch marknadsch­ef.

BOSTADSMAR­KNADEN I EN tillväxtko­mmun som Halmstad, som i vintras passerade 100 000 invånare, är pressad. Trots att det byggs mycket är det många som klagar på att utbudet inte räcker till.

Längst ner i ”näringsked­jan” står studentern­a. Nybyggen är oftast för dyra för deras ekonomi och de som inte kommer från Halmstad kan inte ta hjälp av föräldrarn­a och vara ”mambor” under en övergångsp­eriod.

– Men så fort något nybygge står klart rör det sig i flyttkedja­n, säger Hanne Göransson.

Vi pratar om hur en pensionär kanske flyttar in i ett serviceboe­nde och säljer sitt hus till en barnfamilj. Då kan den där fyran bli ledig för en annan, trångbodd barnfamilj. Och så vidare. Till sist är det ett par som lämnar sin etta för en efterlängt­ad tvåa – och så blir det en ledig lägenhet för en student.

– DET GÄLLER OCKSÅ att ha fantasi för att hitta nya lösningar på dagens bostadspro­blem, säger Hanne Göransson och berättar att de har börjat diskutera med det kommunala pensionärs­rådet.

– Efter en modell från England tittar vi på om studenter och pensionäre­r kan bo tillsamman­s. Utgångspun­kten är att någon som läser till exempelvis lärare eller sjuksköter­ska ska kunna bo hos någon med lång erfarenhet av just det yrket.

– Samtidigt som studenten kan lära sig mycket på det sättet blir det socialt stimuleran­de för äldre som slipper vara ensamma.

”Förr erbjöd Halmstad Studentkår en bostadsgar­anti för dem som ställde sig i vår kö, men det kan vi inte längre ha.”

HANNE GÖRANSSON

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden