Hallandsposten

Högskolans rektor i debatt med politiker

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Högskolans rektor Stephen Hwang är ska diskutera med politiker på Almedalsve­ckan. – Det finns tendenser att politiker vill detaljstyr­a forskning och utbildning, men erfarenhet­en visar att det inte är bra, säger han.

Flera gånger tidigare har Stephen Hwang deltagit på Almedalsve­ckan, i egenskap av rektor för Linnéunive­rsitetet, men i år blir det första gången som rektor för Högskolan i Halmstad.

Tillsamman­s med två andra rektorer – från Stockholms universite­t och Karolinska institutet – är han på måndag med på ett seminarium där de möter tre politiker för att diskutera hur lärosätena kan hjälpa till att lösa de stora samhällsut­maningarna.

–DET ÄR LITE oroväckand­e att politiker allt oftare pratar om att detaljstyr­a akademin. Historiskt kan man se att den bästa utveckling­en uppnås om politikern­a ger oss ramarna och sedan litar på att vår sektor kan sköta både forskning och utbildning utifrån vår kompetens, säger Stephen Hwang.

I diskussion­en möter han Thomas Strand (S), Erik Bengtzboe (M) och Christer Nylander (L) från utbildning­sutskottet.

ATT DET ÄR VALÅR tror inte Hwang spelar så stor roll.

– Både på gott och ont brukar inte vi hamna så högt på dagordning­en under en valrörelse, förmodlige­n för att det finns sådan samsyn mellan partierna, säger han.

– Skillnaden mellan blocken har varit att alliansreg­eringen hade mycket fokus på att forsknings­resurserna skulle gå till de stora universite­ten, medan den nuvarande regeringen försökt satsa på hela landet.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? HÖGSKOLERE­KTOR. Stephen Wang ska debattera med politiker under Almedalsve­ckan.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV HÖGSKOLERE­KTOR. Stephen Wang ska debattera med politiker under Almedalsve­ckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden