Hallandsposten

Hårt arbete bakom grön gräsbana i Björbäck

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

Många ryttare ville i år testa Björbäcks ryttarföre­nings gräsbana. Men utan hårt arbete från föreningen­s ideella funktionär­er hade gräset inte gått att hoppa på i värmen.

–I år har vi haft drygt 960 anmälda starter. Det är många fler än förra året då vi totalt hade runt 500 starter, säger tävlingsle­daren Stina Lillemose.

Orsaken till att ryttarna har hittat tillbaka till föreningen­s stora sommartävl­ing tror hon är att föreningen hösten 2016 satsade på att anlägga en ny gräsbana.

– Vi rev upp allt gammalt gräs, jämnade till banan och sådde om med samma sorts gräsblandn­ing som de har använt till gräsbanorn­a i Falsterbo där de internatio­nella hopptävlin­garna går. Det arbetet får vi nu betalt för, säger Stina Lillemose.

MEN ALLT JOBB hade kunnat vara förgäves om föreningen inte hade fått tag i tillräckli­gt vatten för att hålla gräset grönt i värmen. Hade gräset torkat hade underlaget blivit för stumt att hoppa på.

–Vi har jobbat i fyra veckor nu med att vattna och vattna. Vår fantastisk­a ban- och anläggning­skommitté har gått ned på detaljnivå och haft regnmätare ute på banan för att se exakt hur många millimeter vatten olika delar av banan har fått och mätt med tumstock hur mycket gräset har vuxit på olika ställen. Man blir varm om hjärtat av att se ett sådant engagemang, säger Stina Lillemose.

ATT FÅ TAG i vatten har gått bra trots bevattning­sförbudet.

–Vi har fått hämta vatten från dammar hos bönder i närheten.

Fast att föreningen är rätt liten, bara 140 medlemmar, är det inte svårt att hitta arbetsvill­iga funktionär­er. Ungefär 35 personer jobbar varje dag med tävlingarn­a som pågår i dagarna fyra.

– Många tycker att det är roligt att få hjälpa till och träffa och se duktiga ryttare. Lättast är det därför alltid att få personal till banan men även i övrigt har det gått bra, säger Stina Lillemose.

 ?? Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ?? GRÖNT ÄR SKÖNT. Årets upplaga av Björbäcks ryttarföre­nings traditione­lla sommartävl­ingar lockade ett stort startfält.
Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE GRÖNT ÄR SKÖNT. Årets upplaga av Björbäcks ryttarföre­nings traditione­lla sommartävl­ingar lockade ett stort startfält.
 ??  ?? GLADA FUNKTIONÄR­ER. 14-åriga Hilda Severinsso­n och 17–åriga Thyra Romberg har hand om uppstallni­ngen. Linda Romberg jobbar i sekretaria­tet.
GLADA FUNKTIONÄR­ER. 14-åriga Hilda Severinsso­n och 17–åriga Thyra Romberg har hand om uppstallni­ngen. Linda Romberg jobbar i sekretaria­tet.
 ??  ?? ÄVEN RYTTARE. Under söndagens sista klass ska tävlingsle­daren Stina Lillemose själv testa gräsbanan tillsamman­s med sin nya sjuåriga häst.
ÄVEN RYTTARE. Under söndagens sista klass ska tävlingsle­daren Stina Lillemose själv testa gräsbanan tillsamman­s med sin nya sjuåriga häst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden