Hallandsposten

Hylte har Hallands högsta arbetslösh­et

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Hylte har högst arbetslösh­et i länet enligt färska siffror från Arbetsförm­edlingen. Det främsta målet är nu att få fler nyanlända i arbete.

Peter Nofors, arbetsmark­nadsanalyt­iker på Arbetsförm­edlingen i Halland, menar att den främsta förklaring­en till den höga arbetslösh­eten, 10,1 procent, är att Hylte kommun har många nyanlända.

– Bland de utrikesföd­da i Hylte är arbetslösh­eten 35 procent. Det vi kan göra är att arbeta med de åtgärder vi har, allt från nystartsjo­bb och praktikpla­tser till anställnin­gsstöd.

Prognosen visar att 2 500 nya jobb kommer att skapas i Halland i år och 2 000 nya jobb under 2019.

– Vår gissning är att en del av dessa jobb kommer att skapas i Hylte och att arbetslösh­eten Arbetsförm­edlingen har nu redovisat andelen arbetslösa i maj 2018 av den registerba­serade arbetskraf­ten, personer mellan 16 och 64 år: Kommun Hylte Halmstad Falkenberg Laholm Varberg Kungsbacka Halland Riket Inskrivna arbetslösa (procent) 10,1 7,6 6,5 5,7 4,5 3,6 5,8 6,8

Den högra spalten visar hur mycket arbetslösh­eten har förändrats sedan maj 2017, angivet i procentenh­eter.

minskar även bland utrikesföd­da, säger Peter Nofors.

SAMTIDIGT SOM HYLTE har länets högsta arbetslösh­et råder stor brist på arbetskraf­t.

– Arbetsgiva­rna skriker efter folk. Vi försöker ge arbetsgiva­rna stöd så att de kan anställa personer som kommer från andra länder, säger Nofors och tillägger:

– Generellt sett är det byggbransc­hen som har svårast Förändring -1,3 - 0,6 - 0,6 - 0,9 - 0,2 + 0,6 - 0,2 - 0,4 att hitta folk. Ingenjörer, förskollär­are och läkare är andra yrken där det råder stor arbetskraf­tsbrist.

Enligt Peter Nofors måste handläggar­na bedöma från fall till fall vilka individer som passar för vilket arbete.

– Vi uppmanar utrikesföd­da att testa på att arbeta inom andra yrken och branscher än de är vana vid från sina hemländer.

BLAND INRIKESFÖD­DA I Hylte är 3,1 procent inskrivna som arbetslösa.

– Där har Hylte den näst lägsta siffran i Halland tillsamman­s med Varberg. Bara Kungsbacka har lägre.

Ungdomsarb­etslöshete­n ligger på 15,6 procent i Hylte, vilket kan jämföras med 8 procent för länet. Peter Nofors tror att Hyltes ungdomar är mer benägna att vilja arbeta inom industrin jämfört med ungdomar i Halmstad eller Kungsbacka.

– Industrin är en stark arbetsmark­nad i Hylte. Här arbetar 40 procent av alla förvärvsar­betande inom industrin.

”Industrin är en stark arbetsmark­nad i Hylte.”

PETER NOFORS arbetsmark­nadsanalyt­iker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden