Hallandsposten

Ungdomar startar eget i sommar

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

Drömmar, självständ­ighet och en affärsplan. Det avhandlade­s när 30 ungdomar från Hylte och andra halländska kommuner hade kickoff med Ung Drive på Trade center i Halmstad.

– De ska gå ut i friheten som entreprenö­rer. Den här veckan har vi gått igenom affärsidé och affärsplan, marknadsfö­ring, ekonomi, drömmar och mål, säger coachen Fredrik Johansson om kickoffen som var i förra veckan.

Satsningen Ung Drive har olika syften.

– Detta är dels ett integratio­nsprojekt där hälften är nyanlända, och dels ett sätt att skifta mindset. Vad är dina drömmar, och hur gör man för att nå dem, säger Fredrik och fortsätter:

I– MOTTOT Ung drive är ”dröm stort, börja smått”. Det är viktigt att våga misslyckas.

Efter den fem dagar långa kickoffen är de nya entreprenö­rerna fria att ta sig an sitt företag på egen hand fram tills avslutning­en i augusti.

– Vi finns tillgängli­ga, men pushar för att de är självständ­iga.

Paulina Nielsen, 16, är en av dem som går kursen.

– Jag vill lära mig mer om entreprenö­rskap och att ta ansvar. Jag funderar på att själv bli företagare.

Paulina har företag med två andra tjejer från Hylte.

– Vi ska stå på stranden och ha två bord – ett med glass, och ett med saker som man kan ha glömt att ta med sig till stranden, solskyddsk­räm till exempel.

MOSTAFA MOJAMAI, 19, och hans kollegor har också en sommarvänl­ig idé.

– Vi ska sälja glass på stranden och i stan.

En del av entreprenö­rskapet är att ta kontakt med nya människor. Mostafa hoppas att kursen kommer att hjälpa honom med det.

– Jag hoppas på att bli mindre blyg, att få lättare att prata med människor.

 ?? Bild: SARA KAPPELIN ?? KUSTNÄRA IDÉ. Hyltetjeje­rna Paulina Nielsen, Linnéa Kucan och Matilda Nguyen ska hjälpa strandbesö­karna i sommar.
Bild: SARA KAPPELIN KUSTNÄRA IDÉ. Hyltetjeje­rna Paulina Nielsen, Linnéa Kucan och Matilda Nguyen ska hjälpa strandbesö­karna i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden