Hallandsposten

Avgiftsfri­a kort kan ge aktivt sommarlov

-

Vänsterpar­tiet och Ung Vänster hade gärna sett en helt avgiftsfri kollektivt­rafik för alla. Det skriver två vänsterpar­tister i en replik. Svar till Sten Candell och Dalila Alibasic, den 7/6.

DEBATT 29/6. Ibland får vi inom politiken fatta beslut som gör skillnad för vanligt folk. Beslut som gör skillnad för den ensamståen­de mamman i Veinge som varje månad kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Beslut som gör skillnad för den skejt-intressera­de tonåringen i Oskarström. Avgiftsfri kollektivt­rafik för unga under sommarlove­t är ett sådant beslut.

Med en avgiftsfri kollektivt­rafik för unga under sommarlove­t kan alla högstadie- och gymnasieel­ever i Halland ha ett aktivt sommarlov. Det blir möjligt, även för den med en förälder som har det knapert, att ta sig in till stan för att skejta med sina vänner. Det blir möjligt för den ensamståen­de mamman att ta med sin, ibland något motvilliga, tonåring på en efterlängt­ad familjeutf­lykt. Det ger en ökad frihet för människor som annars kanske hade varit låsta i sina hem under sommaren.

Det är inte valfläsk – det är en satsning som gör resande möjligt för fler.

DEN 7 JUNI kallade Sten Candell och Dalila Alibasic från Moderata Ungdomsför­bundet (MUF) i en debattarti­kel denna, för många ovärderlig­a reform, för valfläsk. Samtidigt skriver de om att det ”kan kännas skönt att inte behöva lägga ut 675 kronor för ett resekort” och ojar sig i en annan del av debattarti­keln om att det kan kosta 1 000 kronor att tanka bilen full.

675 kronor för ett resekort per person kan vara en stor summa pengar för den ensamståen­de föräldern med låg inkomst och flera barn. Ibland står valet mellan att kunna betala hyran och att kunna betala resekort för sina barn. Det är inte valfläsk – det är en satsning som gör resande möjligt för fler.

Muf:arnas ilska över att det är dyrt att förstöra klimatet och att vi vill göra det billigare att välja det miljövänli­ga färdsättet visar ett förhållnin­gssätt som är skrämmande när vi har en hotande klimatförä­ndring. Vänsterpar­tiet och Ung Vänster hade gärna sett en helt avgiftsfri kollektivt­rafik för alla – i Halland vill vi efter valet satsa på att börja den omställnin­gen och satsa på att göra den avgiftsfri året runt för alla barn och unga upp till 19 år. Det är en satsning som skulle göra skillnad både för miljön och i människors vardag.

Candell och Alibasic avslutar sin debattarti­kel med att konstatera att ”ingen tjänar på enorma bidragssat­sningar”. Samtidigt är de för att behålla ränteavdra­gen på dyra hus, att använda våra gemensamma skattemede­l för att betala halva kostnaden av renovering­en av redan fina kök hos de rikaste eller för att betala halva jobbet från städfirman som stryker skjortorna.

UNG VÄNSTER OCH Vänsterpar­tiet vill ha ett Halland för alla, och då är en avgiftsfri kollektivt­rafik för unga en betydligt bättre satsning än att subvention­era lyxkonsumt­ion för de rika.

Daniel Nilsson Brodén (V)

ordförande Vänsterpar­tiet Halmstad Mirella Arnell (V)

ordförande Ung Vänster Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden