Hallandsposten

Flera stora vinster med biobränsle­anläggning

-

Apropå ledaren ”Laholms vattenkraf­tverk är heligt”, 26/6.

ENERGI. Laholms vattenkraf­tverk är absolut inte heligt! Däremot borde det biologiska livet i Lagan som behöver strömmande vatten vara heligt.

Som oberoende energikons­ult med över 40 års erfarenhet i energibran­schen gläds jag åt Mattias Karlssons försvar av vår elprodukti­on. Samtidigt är jag som naturvän illa berörd över att vattendome­n för Laholms kraftverk tillåter nolltappni­ng och därmed stora skador i Lagans ekosystem.

MATTIAS KARLSSON undrar hur vi skall ersätta utebliven elprodukti­on när Norra Laganforse­n öppnas. Jag anser att bästa lösningen är en kraftvärme­anläggning med biobränsle (flis) som kan styras valfritt. Denna elprodukti­on blir inte störd av för lite vatten i Lagan = vinst 1.

NÄR LAHOLM HAR en egen förbrännin­gsanläggni­ng behöver man inte skicka biobränsle­t till Halmstad = vinst 2 i mindre transporte­r.

Vid elprodukti­onen får man värme på köpet = vinst 3 genom att kommunen via ett fjärrvärme­system kan ersätta fossil naturgas i fastighete­r. Lokala skogsägare kan leverera flis och anläggning­en behöver arbetskraf­t = vinst 4. Kommunen kan spara pengar på egen energiprod­uktion = vinst 5 (mindre energiköp).

NU HAR KOMMUNEN fått över 1 600 namnunders­krifter från kloka kommuninvå­nare som vill ha fria fiskvägar upp till Knäred. Dags att agera! Nuvarande elprodukti­on i Laholms kraftverk med godkänd nolltappni­ng är ett riktigt bottennapp!

Krister Joneken

oberoende energikons­ult

Förslag på förnyelseb­ar energiprod­uktion ska givetvis välkomnas och en kraftvärme­anläggning som drivs med biobränsle är ett bra exempel. Men fortfarand­e har vattenkraf­ten, och då även Laholms vattenkraf­tverk, en viktig roll att spela i framtidens energiförs­örjning. Därmed bör också kraftverke­t vara kvar.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV ?? TÄNK NYTT. "Nuvarande elprodukti­on i Laholms kraftverk med godkänd nolltappni­ng är ett riktigt bottennapp", menar insändarsk­ribenten.
Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV TÄNK NYTT. "Nuvarande elprodukti­on i Laholms kraftverk med godkänd nolltappni­ng är ett riktigt bottennapp", menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden