Hallandsposten

S vill se hårdare krav för stöd

- MALIN JANSSON/TT

Matchning och utbildning är högsta prioritet, säger Stefan Löfven (S). Men individen har också själv ett ansvar, meddelar statsminis­tern, och partiet vill nu ställa hårdare krav för försörjnin­gsstöd.

I dag finns 120000 lediga jobb och samtidigt runt 350 000 arbetslösa, framhåller statsminis­ter Stefan Löfven (S) vid en pressträff i Gällö i Bräcke kommun.

– Matchning och utbildning är främsta prioriteri­ng om vi ska kun- na närma oss full sysselsätt­ning. Sänkta löner leder ingenstans.

Socialdemo­kraterna vill höja den statliga ersättning­en till kommunerna för bristyrkes­utbildning­ar, en satsning som ska kosta totalt 140 miljoner kronor, utöver de 1,7 miljarder som redan utlovats under nästa mandatperi­od.

ska gå

YTTERLIGAR­E 40 MILJONER till fler jobbspår.

– Nuvarande bristyrkes­utbildning­ar sker främst inom vård- och omsorgen. Men kommuner måste också ha råd med teknikinte­nsiva bristyrkes­utbildning­ar som riktar sig mot industrin, och därför lägger vi nu mer resurser på det, säger Löfven.

Därutöver vill partiet ställa hårdare krav på dem som får försörjnin­gsstöd. I dag är det upp till kommunerna att avgöra aktivitets­krav, men nu vill Socialdemo­kraterna göra det obligatori­skt för alla kommuner.

Förutom aktivitets­krav vill partiet inkludera krav på aktivt deltagande i språkträni­ng.

– Är du sjuk eller något annat är det en sak, men har du försörjnin­gsstöd för att du är arbetslös så är det viktigt att du bjuder till, det ingår i samhällsko­ntraktet samtidigt som samhället ställer upp med utbildning och praktik, säger Löfven.

SOCIALDEMO­KRATERNA vill även satsa 20 miljoner på att godkänna yrkeskompe­tenser inom fler branscher och för fler yrkesrolle­r. 500 miljoner kronor ska gå till svenskträn­ing för anställda inom vård och omsorg.

– Det är naturligtv­is en viktig sak på arbetsmark­naden att man kan språket, inte minst inom vård- och omsorg så att patienter, brukare och personal förstår varandra, säger statsminis­tern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden