Hallandsposten

Migrations­kri

EU: INRIKESPOL­ITISKT KÄNSLIGT I MÅNGA LÄNDER

-

EU är splittrat kring migrations­frågan. Vad betyder det i stort för unionen om länderna inte kommer överens? Euroskepti­ker menar att det kan bli början till slutet medan andra pekar på att samarbetet och integratio­nen på många områden fortsätter utan problem.

– Det är uppenbart att vi har ett nytt politiskt landskap i Europa. Allt mer reaktionär­a krafter vinner mark. De tror på mer isolering än samarbete, de blockerar hellre än kompromiss­ar och de tror att det finns väldigt enkla lösningar på komplexa problem, sade statsminis­ter Stefan Löfven (S) efter Eutoppmöte­t tidigare i veckan.

TROTS MÖTETS migrations­överenskom­melse återstår fortfarand­e många olösta frågor, exempelvis hur asylsökand­e som bedöms ha asylskäl ska fördelas mellan medlemssta­terna. Där är det helt låst i förhandlin­garna.

Migrations­frågan har delat EU i flera läger.

De som vill ha ett gemensamt asylmottag­ande och de som inte vill ha det; de som vill se ett fördjupat Eu-samarbete och de som inte vill det. Men är migrations­frågan en ödesfråga för unionen?

–Nej, troligen inte. EU har genomgått många kriser sedan det bildades. Det är snarare så att EU ofta har fått mer makt efter en kris när frågor ofta flyttas till en överstatli­g nivå, säger Andrea Spehar, docent i statsveten­skap och förestånda­re för centrum för global migration vid Göteborgs universite­t.

VID TIDIGARE KRISER där medlemslän­derna inte kommit överens har en lösning varit att de länder som vill går vidare och samarbetar i frågan medan de länder som vill står utanför.

– Ta till exempel Danmark som inte berörs så mycket av EU:S mig-

 ??  ?? ÖVERLEVARE. Flyktingar räddas från en överfull båt utanför Libyens kust i maj 2018. Flyktingfr­ågan har splittrat EU
ÖVERLEVARE. Flyktingar räddas från en överfull båt utanför Libyens kust i maj 2018. Flyktingfr­ågan har splittrat EU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden