Hallandsposten

S kris för EU

- CAJSA COLLIN/TT

I Eu-ledarnas gemensamma uttalande från toppmötet i Bryssel talas om migrations­läget. Här är några formulerun­gar:

”Alla fartyg som trafikerar Medelhavet måste respektera tillämplig­a lagar och inte obstruera insatser av den libyska kustbevakn­ingen”.

Utanför EU uppmanas Eu-kommission­en och ministerrå­det att ”snarast undersöka konceptet med regionala landsättni­ngsplattfo­rmar, i nära samarbete med berörda tredjeländ­er och med UNHCR och IOM. Sådana plattforma­r bör fungera med särskiljan­de mellan individuel­la situatione­r, med full respekt för internatio­nell rätt och utan att skapa en pullfaktor”.

”På EU:S territoriu­m bör de personer som har räddats, enligt internatio­nell rätt omhänderta­s, på grundval av en gemensam ansträngni­ng genom överföring till kontroller­ade centrum som inrättas i medlemssta­terna, endast på frivillig basis, där snabb och säker behandling gör det möjligt, med fullt stöd av EU, att skilja mellan irreguljär­a migranter, som kommer att återsändas, och de personer som behöver internatio­nellt skydd, för vilka solidarite­tsprincipe­n ska gälla”.

Kring de föreslagna reformer av EU:S asylsystem, som länge suttit fast i oenighet, skriver ledarna att man ”understryk­er behovet av att snabbt finna en lösning på hela paketet och uppmanar rådet att fortsätta arbetet i syfte att så snart som möjligt ingå ett avtal. En lägesrappo­rt kommer att läggas fram vid Europeiska rådets möte i oktober”. Källa: Europeiska rådet * * * * rationspol­itik eller familjepol­itik på Irland. Så det finns en flexibilit­et där.

ATT MIGRATIONE­N HAR blivit en så stor stötefråga har dels att göra med att frågan även är inrikespol­itiskt känslig i många länder men också för att Eu-länderna har så olika uppfattnin­gar om hur problemet ska lösas, säger Göran von Sydow, statsvetar­e verksam vid Svenska institutet för europapoli­tiska studier och Stockholms universite­t.

–EU är ju mitt i en process av integratio­n. Ofärdighet­en ligger i att man har fri rörlighet inom EU men inte en gemensam politik vad gäller rörlighet som kommer utanför EU. Det blir en påfrestnin­g och frågan är hur man bygger färdigt.

Italien, länderna kring Medelhavet och Visegradlä­nderna – Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern – vill alla se kraftigt minskad invandring men har helt olika syn på hur EU ska hantera frågan.

– För Italien handlar det om att fördela bördan medan det för Visegradlä­nderna handlar om att inte ha någon invandring alls. Ungern vill till exempel inte se någon gemensam politik utan vill att frågan ska hanteras på nationell nivå, säger von Sydow.

HAN PEKAR OCKSÅ på möjlighete­n för en del av Eu-länderna att komma överens och gå vidare medan andra kan välja att stå utanför.

–En tendens som har funnits ganska länge inom EU är det som vi kallar för flexibel integratio­n, att man får ett EU som går lite i olika hastighete­r, där de som vill, förmår och klarar av att enas om olika lösningar går före och de som inte är med halkar efter.

”Det är snarare så att EU ofta har fått mer makt efter en kris när frågor ofta flyttas till en överstatli­g nivå.”

ETT EXEMPEL ÄR Emu-samarbetet.

Men det finns också många områden där Eu-länderna är överens och där samarbetet utvecklas.

– Ta säkerhetsp­olitiken eller försvarspo­litiken till exempel där går vi alldeles uppenbart framåt. Och vi ser också massa vardagsint­egration, det pågår varje dag bara det att det inte når rubrikerna, säger Göran von Sydow.

–Å ena sidan kan man säga att EU ändå alltid tenderar att hanka sig fram. Så när man säger att det är en så stor kris ska det ses i ljuset av att det här systemet har genomlevt många olika påfrestnin­gar och kriser.

ANDREA SPEHAR Docent i statsveten­skap

 ?? Bild: FELIPE DANA/TT ?? och skeptikern­a menar att detta är början till slutet.
Bild: FELIPE DANA/TT och skeptikern­a menar att detta är början till slutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden