Hallandsposten

Nils E Eriksson

-

Docenten och allergiläk­aren Nils E Eriksson, Halmstad, har nyligen avlidit i en ålder av 84 år. Närmast anhöriga är barnen Tomas, Anna, Katarina och Kim med familjer och hustrun Agneta med döttrarna Alexandra och Emma med familjer

NILS VÄXTE UPP i en varm, frireligiö­s familj i Dingle i Bohuslän, en tid han ömsint och humoristis­kt skildrat i boken ”När kriget kom till Dingle”. Efter medicinstu­dier i Lund och läkartjäns­tgöringar runt om i landet disputerad­e han 1977 i allergolog­i på Sahlgrensk­a sjukhuset och 1985 blev han docent. 1974 fick han hand om den nyöppnade Allergimot­tagningen vid Medicinkli­niken i Halmstad. Denna blev en förebild där daglig sjukvård och forskning samverkade. Nils kreativite­t och effektivit­et hindrade inte omsorgen om den enskilde patienten. Under mer än 25 år av kliniskt arbete producerad­e han parallellt en strid ström av vetenskapl­iga artiklar, läroböcker och kliniska innovation­er. Han var i sanning en märkesman inom allergolog­in.

MEN NILS VAR inte bara läkare och vetenskaps­man. Oegennytta och en asketisk hållning präglade hans liv. Han ansåg att man var skyldig att lämna efter sig en litet rättvisare och fredligare värld. Många var de grupper och aktivitete­r för fred och solidarite­t, för bättre miljö och mot kärnkraft som Nils satte igång. Mest uppmärksam­mad blev kanske uppropet för sänkta läkarlöner 1976. Otaliga var de insändare och debattarti­klar där han påpekade orättvisor i världen. Han kunde vara kritisk och fördöma handlingar men nästan aldrig människor. Nils var en omistlig del i Amnestys många aktivitete­r i Halmstad. Genom alla år verkade han, trots att det inte alltid var opportunt, oförtröttl­igt för rättvisa och solidarite­t.

Som ventilbasu­nist i blåsorkest­ern Åderlåtarn­e, historiebe­rättare och författare till otaliga glada och tokiga visor gladde han sina vänner vid födelsedag­ar och fester.

Nils var en upplysning­smänniska. Förnuftet och den logiska analysen var det viktigaste för att förstå världen. Han hade en djup övertygels­e om att det gör skillnad hur vi lever våra liv och medan vi andra ofta sviktade levde Nils hela livet som han lärde utan att framhäva sig själv. På så sätt blev han en förebild för oss och gjorde oss alla till litet bättre människor.

Louise Hellquist Anders Wirfält Anders Hernborg Benkt Högstedt Nils Werner

 ??  ?? NILS E ERIKSSON.
NILS E ERIKSSON.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden