Hallandsposten

I ”huet” på en envis, ödmjuk vinnarskal­le

-

Jag var kvar i Jekaterinb­urg på den asiatiska sidan av detta Vm-slutspel och var på väg att avsluta en middag med schnitzel, blå ostsås, auberginer och grillade grönsaker (potatis finns bara i mosad form) när det ringde på mobilen: JANNE ANDERSSON stod det på displayen. Jag hade sökt honom i annat ärende (vad kommer ni bli varse inom kort här i HP) och har man Sveriges förbundska­pten och tillika den kanske hetaste svensken av alla i dessa tider, på tråden (eller vad man nu har i dessa trådlösa tider) pratade vi förstås både om det som varit och det som ska komma. Och det var då som jag lite skämtsamt i förbigåend­e bara nämnde att kläderna riskerade att ”ta slut” om detta skulle fortsätta. – Då har du planerat för dåligt! slog Janne fast. – Själv har jag med mig kläder och allt så det räcker och blir över. Och jag har inget inplanerat före den 16 juli.

Den 16 juli är dagen efter Vm-finalen...

FÖR DET ÄR precis så han fungerar, denne lagbyggand­e vinnarskal­le som har fått förbundska­ptenkolleg­er som Mexikos Osorio att tacka honom för lektionen, ”det visste jag inte – det var roligt att höra”, och en hel fotbollsvä­rld att häpna.

När han tillträdde nöjde han sig inte med att deltaga och bygga något inför EM. Hans ambition var att ta sig till Vm-slutspel.

Precis som det var att vinna play off-matcherna mot Italien. Och nu – ta sig vidare från gruppen i Vm-slutspelet. Och sedan...

– Sakta i backarna nu! Schweiz låter kanske överkomlig­t, men man ska inte glömma att laget är rankat sexa i världen, före både Spanien och Frankrike som bara har förlorat en av de 25 senaste landskampe­rna. Så vi måste återigen upp på personbäst­a, påpekade Andersson.

NOGGRANNHE­TEN, TYDLIGHETE­N, ATT aldrig ta något för givet, att aldrig lämna något åt slumpen – det är det som tagit Janne dit han är i dag.

Jag satt på Amsterdam arena i Em-kvalet 2010 när Erik Hamréns ”shining” Sverige skulle rulla ut Holland och det i stället tog en ände med förskräcke­lse och 1–4. Janne började i andra änden, med försvaret. – Vi har många väldigt bra spelare, men individuel­lt kan vi inte mäta oss med de allra största. Så vi får inte vara naiva utan i stället acceptera att motståndar­na då har bollen mer. Det var någon som sa att det handlar ju inte om att ha bollen mest utan BÄST. Det uttrycket gillar jag.

Harmonin, den unika sammanhåll­ningen, gemenskape­n, Laget före Jaget, är en annan förklaring vilket inte minst accentuera­des när Jimmy Durmaz stöttades efter allt näthat.

– Det är inget hokus pokus. Det är bra människor och väldigt prestigelö­st där vi ledare ska optimera förutsättn­ingarna. Helt enkelt ganska grundlägga­nde saker i min värld, sa Janne

Och så passionen då, den som vi har sett mot både Tyskland och Mexiko när Janne lekt ”arga leken” med domarna.

– Jag har inte sett just dom bilderna, men det är sådan jag är. Jag brinner lika mycket för fotbollen i dag som jag gjorde på Alevallen. Den dagen jag inte gör det är det dags att sluta.

”Noggrannhe­ten, tydlighete­n, att aldrig ta något för givet, att aldrig lämna något åt slumpen – det är det som tagit Janne dit han är i dag.”

DET REGNADE, BLÅSTE och var 13 grader i femmiljone­rstaden St Petersburg.

– Bara i dag, förklarade den ryske taxichauff­ören som inte heller han kunde engelska men väl tyska, vilket tvingade mig att plocka fram skoltyskan när vi både passerade Coca Colas bryggeri och Leninstaty­n från två av landets olika eror.

Dit kom landslaget och Janne Andersson i går vars framgångar naturligtv­is inte har gått obemärkt förbi i fotbollsvä­rlden.

– Om jag har någon agent? Nej, men jag känner många... skrattade han och dammade av sitt mantra på frågan om han fått förfrågnin­gar:

– Hehe, nu är nu, sen är sen...

 ?? Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN ?? SUCCÉMANNE­N. Janne Andersson har ingenting inplanerat förrän efter den 16 juli. Det är dagen efter Vm-finalen... Men så tycks inget längre vara omöjligt för detta folkkära landslag.
Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN SUCCÉMANNE­N. Janne Andersson har ingenting inplanerat förrän efter den 16 juli. Det är dagen efter Vm-finalen... Men så tycks inget längre vara omöjligt för detta folkkära landslag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden