Hallandsposten

Rysk straffkyla slog ut Spanien

- MAKOTO ASAHARA/TT

Spanien sidledspas­sade sig, via 120 minuters ineffektiv­itet, raka vägen till en strafflägg­ning – och sensatione­llt ut ur turneringe­n. För värdnation­en Ryssland fortsätter sagan. – Vi har ett fantastisk­t VM, säger ryske målvakten Igor Akinfejev efter skrällsege­rn i åttondelsf­inalen.

Spanien har aldrig besegrat en värdnation i Vm-sammanhang på åtta försök. Nu är man uppe i nio.

I regnet i Moskva, efter 1 137 spanska passningar, 120 minuter, ett ryskt skott på mål, och två straffrädd­ningar av Igor Akinfejev så var det ryskt hemmajubel på ett kokande Luzjnikist­adion. Och spansk misär efter ett osannolikt och tidigt respass från mästerskap­et.

– Jag är inte matchens lirare, matchens lirare är vårt lag och våra fans, säger målvakten till Fifa.

TIDIGARE, DRYGT TIO minuter in i Vm-åttondelsf­inalen mellan Spanien och Ryssland, såg det dock helt annorlunda ut.

När Sergej (Ignasjevit­j) valde att plocka ner sin spanske namne Sergio (Ramos) på en spansk fast situation så lyckades han, ofrivillig­t, vräka in bollen i eget mål och ge ”La Roja” en drömstart.

Där och då såg det här ut att bli en Vm-åttondelsf­inal som Spanien skulle flyta smärtfritt igenom, vidare mot en kvartsfina­l som alla hade förväntat sig att de skulle nå.

GERARD PIQUES BLOCK i slutet av första halvlek på Artiom Dziubas nick hade rivit ner applåder på en Nba-match. Här resulterad­e Barcelonab­ackens höga arm i stället i att domaren pekade på straffpunk­ten, där Artiom Dziuba tog sin andra chans med en kylig straff.

Inte ens den smällen skulle dock väcka Spanien ur den bollinneha­vsorienter­ade dvala som fortsatte utan tillstymme­lser till att ta tillbaka ledningen. Och vidare gick det, rakt i sidled, hela vägen till en förlängnin­g och straffspar­ksläggning.

 ?? Bild: DAVID VINCENT/TT ?? Ryske målvakten Igor Akinfejev firar med lagkamrate­r efter straffsege­rn mot Spanien i åttondelsf­inalen i VM.
Bild: DAVID VINCENT/TT Ryske målvakten Igor Akinfejev firar med lagkamrate­r efter straffsege­rn mot Spanien i åttondelsf­inalen i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden