Hallandsposten

Halmstad.

- MICHAEL LARSSON ml@hallandspo­sten.se

Vad kan vara bättre än att laga mat under sommarlove­t? Många barn och unga ville gärna vara med på kockkollo.

Under två veckor pågår ett kockkollo för barn mellan 9 och 15 år. En av dagarna spenderas på Ön och då är det utomhusmat­lagning som står på schemat.

”Behöver ni något att göra boys?”, rösten kommer från kocken tillika kolloledar­en Niklas Leihed. Han småspringe­r mellan de olika lägerplats­erna och ser till att alla känner sig delaktiga i matlagning­en. På dagens meny står kycklingwo­k. Några av barnen förbereder grönsakern­a medan andra blandar till såserna.

– Tanken med den här veckan är att vi ska väcka barnens matlagning­sintresse och att de ska få prova på allt möjligt. Vi går igenom fisk, fågel, kött och vegetarisk­t, säger Niklas Leihed.

VID EN AV de stora stekpannor­na står Ada Larsson, 14 år, och rör runt i kycklingbi­tarna. Grillning och stekning är den del av matlagning­en hon tycker bäst om, och även om Ada annars föredrar husmanskos­t så har hon inget emot att ta sig an en kycklingwo­k.

– Jag ska bli kock när jag blir stor, det är redan bestämt, säger hon och fortsätter:

– Eftersom jag heter Ada är tanken att jag ska starta en restaurang i Göteborg, jag tror det kommer bli toppen!

DET ÄR FÖRSTA gången som måltidsser­vice anordnar kockkollot. På förhand var de osäkra på hur många barn som skulle intressera sig, men när ansökninga­rna vällde in under våren förstod de att det trots allt fanns ett matintress­e bland Halmstads unga.

– Vi har haft nästan 200 ansökninga­r till kockkollot. Det känns jätterolig­t att så många var intressera­de, säger kolloledar­en Niklas Leihed.

Två av de lyckligt lottade som blivit antagna till kockkollot är Isaac Hägerroth, 12 år, och Erik Bäcklund, 13 år. De står vid berednings­bordet och hackar grönsaker till kycklingwo­ken med omsorgsful­lhet.

– Det roligaste är att vi får göra allt själva. Vi har fått lära oss mycket under veckan, igår bakade vi till exempel tigerkaka för första gången, säger de. Blev tigerkakan god?

– Det återstår att se, vi ska äta den i morgon. Men den såg bra ut!

 ??  ??
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? PRECISION. Isaac Hägerroth, 12 år, och Erik Bäcklund, 13 år, tycker det är roligt att få prova på allt. Här förbereder de grönsakern­a till dagens måltid.
Bild: LINA SALOMONSSO­N PRECISION. Isaac Hägerroth, 12 år, och Erik Bäcklund, 13 år, tycker det är roligt att få prova på allt. Här förbereder de grönsakern­a till dagens måltid.
 ??  ?? SÅSBLANDNI­NG. På onsdagen stod kycklingwo­k på menyn. Men barnen får under veckan även lära sig om fisk, kött och vegetarisk­a rätter.
SÅSBLANDNI­NG. På onsdagen stod kycklingwo­k på menyn. Men barnen får under veckan även lära sig om fisk, kött och vegetarisk­a rätter.
 ??  ?? BLIVANDE KOCK. Ada Larsson tycker det roligaste är att grilla. Här tillsamman­s med en av kolloledar­na Niklas Leihed.
BLIVANDE KOCK. Ada Larsson tycker det roligaste är att grilla. Här tillsamman­s med en av kolloledar­na Niklas Leihed.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden