Hallandsposten

Dagbarnvår­dare ska plockas bort

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Två av fyra dagbarnvår­dare i Laholms kommun försvinner. ”Vi är upprörda över hur Laholms kommun behandlar oss och våra barn”, säger föräldern Hanna Nilsson.

Föräldrar med barn hos två dagbarnvår­dare är upprörda. I ett brev har de fått veta att den verksamhet­en ska upphöra.

Tio barn berörs och för föräldrarn­a har det inneburit många sömnlösa nätter.

– Vi är upprörda över hur kommunen behandlar oss och våra barn, säger föräldern Hanna Nilsson.

Föräldrarn­a hade uppskattat att få informatio­nen muntligt istället för via brev som efterlämna­de en rad frågor hos föräldrarn­a.

Barnen bor i Vallbergao­mrådet och har fått erbjudande om förskolepl­atser, men inte på Vallmon i Vallberga på grund av platsbrist.

– Det innebär att barnen splittras och vi föräldrar måste köra flera mil varje dag. Ett par föräldrar har inte körkort och andra har fått problem med inskolning och öppettider. Vi är ledsna och arga, säger Hanna Nilsson.

HANNA NILSSON OCH Martin Rasmussons fyraårige son har fått en plats på förskolan Allarp i Skummeslöv­sstrand.

– Det betyder att vi måste köra bil 2,5 mil om dagen. Förskolan är jättefin med trevlig personal, men vår son måste bryta upp igen.

I februari tog föräldrarn­a sin son från en anställd inom verksamhet­en som hade ställt diagnosen adhd om sonen. Den anställda försökte samtidigt sälja fiskolja till dem via sitt eget företag.

– Sedan dess har vår ordinarie dagbarnvår­dare ökat sin arbetstid. Nu kommer hon att sluta och vår son måste börja om på nytt igen.

DE TVÅ ÅTERSTÅEND­E dagbarnvår­darna är början till slutet spår Richard Mortenlind, utbildning­schef i Laholms kommun.

– Organisati­onen blir så liten att dagbarnvår­dare i förlängnin­gen är ekonomiskt ohållbart. Vi har ingen kö till till dem, säger han.

De två kvarvarand­e finns i Hasslöv och barnen har kvar sina platser så länge som behovet finns.

– Men på sikt kommer inte dagbarnvår­dare att finnas. En överväldig­ande majoritet av föräldrar vill ha sina barn i förskolan. Det finns en medvetenhe­t hos föräldrar att deras barn ska vara i en miljö med utbildade pedagoger. Förskolan är första steget i barnens utbildning­strappa och samhällsup­pdraget har gjorts tydligare med en egen läroplan.

Richard Mortenlind vill inte gå in på anledninge­n till att de två dagbarnvår­darna slutar. Båda har erbjudits tjänster inom förskoleve­rksamheten.

”Vi är upprörda över hur kommunen behandlar oss” HANNA NILSSON Förälder

– DET UPPSTOD en situation i vintras som jag inte vill gå in på. De kommer att sluta av olika anledninga­r, men grundprobl­emet är den kraftigt sjunkande efterfråga­n, säger han.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? ARG OCH LEDSEN. Hanna Nilsson vill behålla sonens dagbarnvår­dare, men det får hon inte.
Bild: ANN KATRIN NORLING ARG OCH LEDSEN. Hanna Nilsson vill behålla sonens dagbarnvår­dare, men det får hon inte.
 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? UPPRÖRDA. Hanna Nilsson och övriga föräldrar tycker att kommunen har hanterat dem och barnen uselt.
Bild: ANN KATRIN NORLING UPPRÖRDA. Hanna Nilsson och övriga föräldrar tycker att kommunen har hanterat dem och barnen uselt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden