Hallandsposten

JO riktar kritik mot nämnd

- YVONNE PERSSON

Det är inte ok att vänta två veckor med att lämna ut en allmän handling och dessutom försöka ta reda på vem som begärt ut den. Det slår Justitieom­budsmannen fast och riktar kritik mot Socialnämn­den.

JO:S beslut utgår från en anmälan från en kvinna som misstänkte att en handläggar­e inte var objektiv i sin hantering av ett ärende. Hon begärde därför, under pseudonym, att få ut en lista över mejl som skickats mellan handläggar­en och en namngiven privatpers­on.

Den aktuella handläggar­en fick själv ta hand om begäran och trodde felaktigt att det var innehållet i mejlen som begärdes ut. För att bedöma om de kunde lämnas ut så kontaktade hon den namngivna privatpers­onen och frågade om denne visste vem kvinnan var. Eftersom hon använt en pseudonym så blev svaret nekande.

Handläggni­ngen tog sammanlagt två veckor och kvinnan fick till slut avslag på sin begäran.

JO konstatera­r att det är en oacceptabe­lt lång tid och att ärendet hanterats på ett sätt som tyder på stora brister i kunskapen om allmänna handlingar och det lagstadgad­e anonymitet­sskyddet.

Socialnämn­den framhåller i sitt yttrande att det handlat om en ”isolerad kunskapsbr­ist hos några få personer”, men att man nu genomfört en obligatori­sk utbildning i offentligh­et och sekretess.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden