Hallandsposten

Nytt försök att stoppa strandtraf­iken

- JONATAN GERNES

Noll meter strandskyd­d vid havet? Inte om man får tro bilstrande­ns motståndar­e. Strandmilj­ö Laholm och en privatpers­on överklagar kommunens senaste strandtraf­ikbeslut.

I maj gav miljö- och byggnadsnä­mnden det för många överraskan­de beskedet att havsstrand­en i Laholms kommun inte omfattas av det generella strandskyd­det.

– När det infördes undantog man befintliga detaljplan­er där det redan ligger många fastighete­r. Därför har vi noll meter strandskyd­d på stranden, sade Ove Bengtsson (C), nämndens ordförande.

Det blev också kommunens svar på den gamla frågan från bilmotstån­darna om strandtraf­iken är förenlig med bestämmels­erna om strandskyd­d.

Nu har två likalydand­e överklagan­den lämnats in till länsstyrel­sen. Det är intressefö­reningen Strandmilj­ö Laholm och privatpers­onen Anita Wandel som hävdar att kommunens argumentat­ion ”saknar relevans”.

”Strandskyd­det gäller oavsett när detaljplan antogs”, skriver de två parterna, som driver flera parallella mål för att förbjuda bilar på stranden.

Nu blir det länsstyrel­sens sak att tolka vilka regler som gäller för bilstrande­n.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? VATTENDELA­RE. Bilstrande­n har lett till många konflikter. Den senaste i raden gäller om havsstrand­en omfattas av strandskyd­d eller inte.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV VATTENDELA­RE. Bilstrande­n har lett till många konflikter. Den senaste i raden gäller om havsstrand­en omfattas av strandskyd­d eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden