Hallandsposten

Intresset är stort för att arbeta med valet

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Intresset för att vara röstmottag­are under valet i höst är stort. Laholm behöver 150 frivilliga personer.

– Vi ser ut att lyckas bemanna vallokaler­na även denna gång, säger Jonas Påhlsson, kommunsekr­eterare i Laholm.

Många av dem som tjänstgjor­de under förra valet 2014 har återkom- mit med ansökan även den här gången. Utöver dem har ett 40-tal andra personer visat sitt intresse.

– Får vi in fler än vi har behov av är det bara bra. Vi behöver ha en reserv av personer under perioden, säger Jonas Påhlsson.

UPPGIFTEN ÄR ATT vara behjälplig i vallokalen, ta emot valsedlar, förvara, transporte­ra och räkna dem.

Jonas Påhlsson är nöjd med de ansökninga­r som kommunen har fått ta emot.

– Vi har en spridning på män och kvinnor från 18 år till 75 år. Det är bra om de som tar emot röster speglar väljarkåre­n. Jag tror att de som söker tycker att valarbetet är roligt. Valet är viktigt, deras uppdrag är betydelsef­ullt och de får träffa lite folk.

KRAVEN FÖR ATT bli antagen som röstmottag­are är att man genomgår valnämnden­s korta utbildning, har fyllt 18 år och är bosatt i Sverige sedan minst tre år tillbaka.

– Vi gör också en bedömning av de sökandes lämplighet för uppdraget. De måste alla kunna skriva, räkna och ha ett bra bemötande.

Röstmottag­arna påbörjar sitt uppdrag i samband med att förtidsrös­tningen öppnar den 22 augusti.

–På valdagen jobbar de i olika pass från tidig morgon tills rösträknin­gen är klar vid midnatt. Så det blir en lång dag för dem, säger Jonas Påhlsson.

 ?? Bild: EMIL NORDIN/ARKIV ?? POPULÄRT. Kommunen har inga problem med att få invånare att vara röstmottag­are under valet i höst.
Bild: EMIL NORDIN/ARKIV POPULÄRT. Kommunen har inga problem med att få invånare att vara röstmottag­are under valet i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden