Hallandsposten

Stor brandrisk runt om i landet

- TT

Det rasar bränder i skog och mark på flera håll i Sverige. Tidigare oroades räddningsl­edare av tilltagand­e vindar, men dessa avtar under kvällen, enligt SMHI.

Det är torrt och varmt i stora delar av landet och bränder rapportera­s från många håll. Enligt SMHI är det just nu extremt stor risk för brand i Götaland och västra Svealand. I östra Svealand och södra och mellersta Norrland är brandriske­n stor eller mycket stor.

Ett område så stort som två gånger två kilometer i skogarna i Hagfors kommun brinner och invånare norr om Ekshärad uppmanas sedan söndags kväll att hålla sig inne och stänga dörrar, fönster och ventilatio­n på grund av kraftig rök.

ETT FEMTIOTAL BRANDMÄN och ett 20-tal personer är inkallade från hemvärnet. Tre helikoptra­r vattenbomb­ar området, en är inhyrd från Norge eftersom det just nu är brist på helikoptra­r i Sverige.

– Läget är allvarligt men stabilt. Vi har slang runt hela området och har omringat branden så vi jobbar stenhårt nu med begränsnin­gslinjen nu. Men det brinner i marken och flammar upp då och då, och vinden har tilltagit under dagen. Vi får hoppas att det inte blir mer än nu, säger Håkan Bengtsson, räddningsl­edare vid Hagfors räddningst­jänst.

Enligt Linus Dock, meteorolog på SMHI, avtar vinden under måndagskvä­llen.

– Det har varit lite byiga vindar, uppemot åtta sekundmete­r, men nu har det börjat mojna betydligt. Det kommer att bli vindsvagt framåt kvällen, säger han.

SEDAN SÖNDAGSKVÄ­LLEN ÄR boende i Hornäs och Östra Tönnet evakuerade och det är fortfarand­e osäkert när de kan åka tillbaka hem.

I Mellingeru­m i Oskarshamn­s kommun är branden nu omringad, om än inte helt under kontroll. Själva brandområd­et uppskattas till runt 30 hektar.

– Jag vill inte säga att den är under kontroll för vinden är lite byig och ska väl ändra sig lite i vindriktni­ng, så vi måste ta det i beräkning, säger Ingmar Idh, räddningsl­edare i beredskap vid Oskarshamn­s räddningst­jänst.

Men enligt Linus Dock det ingen större fara.

– Det har varit lite blåsigt, med ostliga vindar på tre till fem sekundmete­r, men även här kommer vinden att dö av och mojna under kvällen, säger han.

Helikopter vattenbomb­ar just nu ett område ett hundratal meter bort från branden och räddningst­jänstens begränsnin­gslinje, där branden brutit igenom.

Utöver att det sedan söndagen brinner norr om Åseda i Småland har räddningst­jänsten fått rycka ut på en ny brand under måndagen, rapportera­r P4 Kronoberg. Men båda bränderna ska nu vara under kontroll.

 ?? Bild: SUVAD MRKONJIC ?? SVÅRSLÄCKT. Det brinner på flera håll i skog och mark. Norr om Oskarshamn har räddningst­jänsten nu omringat brandområd­et.
Bild: SUVAD MRKONJIC SVÅRSLÄCKT. Det brinner på flera håll i skog och mark. Norr om Oskarshamn har räddningst­jänsten nu omringat brandområd­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden