Hallandsposten

Hoppas på hela fol

FOTBOLL: JOHN GUIDETTI ÄR REDO ATT SLÅ EN STRAFF OM DET KRÄVS

-

John Guidetti var en av straffskyt­tarna när U21-landslaget vann EM i Tjeckien 2015.

Sommarkväl­len i Prag – tillsamman­s med andra erfarenhet­er – gör att 26-åringen tror sig veta vad som krävs när viktiga matcher ska avgöras med straffar, och en del av det som fordras är stöd från andra.

– Vi i laget backar dig oavsett och jag hoppas hela svenska folket också gör det, men man känner ändå det enorma trycket. Det är så mycket svårare att slå den straffen och det är därför inte alla gör mål, säger han.

– Därför ska man gå dit med fullt självförtr­oende och försöka stänka dit den, men missar man så missar man. Det är bättre fotbollssp­elare än alla vi i det här landslaget som har missat straffar. Någon måste missa, förhoppnin­gsvis är det inte vi.

GUIDETTI ÄR EN av spelarna som kan tänka sig att slå en av Sveriges straffar, om åttondelsf­inalen mot Schweiz i S:t Petersburg kommer att avgöras på det sättet.

Albin Ekdal, Mikael Lustig och Gustav Svensson säger att de också kan tänka sig att vara en av straffskyt­tarna.

– Ja, men det är beroende på hur man känner sig efter 120 minuter och om man har ett självförtr­oende från matchen. Då kan jag absolut tänka mig att slå en straff, men det är svårt att svara på här. Det är helt andra tankar och känslor efter 120 minuter i ett VM, säger Ekdal som dock inte är en van straffskyt­t.

– Jag har inte lagt många straffar sedan ungdomstid­en. Då var jag stabil. Efter Gothia Cup när jag var 14 har jag blivit petad som straffskyt­t. Lustig: – Det är upp till Janne (Andersson, förbundska­pten). Vill han att jag ska ta en, så tar jag en. Jag har tagit några straffar, i Celtic, Rosenborg och U21. Jag har gjort det förr, och vill Janne ha mig...

Spelarna räcker upp händerna och anmäler sig frivilligt till en eventuell strafflägg­ning. Samtidigt vädjar John Guidetti om stöd. – Det är viktigt att veta att hela svenska folket kommer stå bakom en om man missar, säger han.

SVENSSON VÄNTAS ERSÄTTA avstängde Sebastian Larsson i startelvan, och hans tankar inför ett eventuellt straffavgö­rande kan inte bli tydligare.

– Att jag ska ta en, självklart. Hundra procent. Även om jag inte har slagit många straffar i min karriär så räcker jag upp handen, säger han.

– Sedan är det väldigt enkelt att säga det nu, det är nog inte lika enkelt när det blir straffar. Men jag tar hellre chansen och tar den, och hoppas på det bästa.

Lagkapten Andreas Granqvist – som redan har gjort två straffmål i VM – ser sig själv som given på förbundska­pten Anderssons lista. Han hoppas dock att matchen på

 ??  ?? John Guidetti tar en om han är på planen i Vm-åttondelsf­inalen mot Schweiz i eftermidda­g. Här är Guidetti i aktion under måndagens
John Guidetti tar en om han är på planen i Vm-åttondelsf­inalen mot Schweiz i eftermidda­g. Här är Guidetti i aktion under måndagens

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden