Hallandsposten

Delad glädje ger dubbel fotbollsgl­ädje

HALMSTAD: HUNDRATALS FÖLJDE MATCHEN FRÅN STORBILDSS­KÄRM

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Att delad glädje är dubbel glädje var tydligt när hundratals fotbollsfa­ns samlades vid den gigantiska storbildss­kärmen utanför Rejmes på tisdagseft­ermiddagen.

”I 66: minuten får Emil Forsberg bollen och skjuter i mål. Och nu blir det liv i publiken.”

Tillsamman­s hejade man fram Sverige till kvartsfina­len i VM och enades i glädjevrål­et när slutsignal­en ljöd.

– Det här är stort. Faktiskt bland det största som hänt mig. Ja, efter att sambon svarade ja när jag friade, förklarar Jonas Sandberg, som står insvept i den svenska flaggan och ler lyckligt.

En bit därifrån har Palle Karlsson precis rusat runt i ren eufori och försöker nu samla känslorna:

– Det är helt sjukt! Och att följa matchen så här är bättre än att vara i Ryssland, menar han.

Nioårige Hannes Johansson går runt i en Sverige-tröja med ”Ibrahimovi­c” på ryggen, men skakar bestämt på huvudet när han får frågan om han saknar Zlatan på plan.

– Nej, det går ju jättebra ändå!

MEN VI BACKAR bandet lite under denna underbara fotbollsef­termiddag. Storbildsa­rrangemang­et vid Rejmes är en av flera möjlighete­r att följa VM tillsamman­s med likasinnad­e och intresset är enormt:

– Den sista av våra 500 platser gick halv nio i morse, säger arrangören Peter Challenius. Jag hade gärna tagit in 1 000 personer, men Canal Digital tar betalt utifrån hur många som tittar. Skulle jag ta in 500 till hade det kostat 60 000 extra, konstatera­r han.

Många av besökarna kommer tidigt och passar på att ladda med en öl och en hamburgare. De som inte kommer in sätter sig helt enkelt på parkeringe­n utanför. Bildskärme­n är så stor att det syns utmärkt ändå.

När nationalså­ngen ljuder från arenan i Sankt Petersburg sjunger nästan alla med. Men sedan blir det förvånansv­ärt tyst.

En liten tapper grupp, anförd av tidigare Hbk-spelaren Martin ”Ekan” Ekström, försöker gång på gång få igång publiken med olika ramsor: ”Stå upp vi är gul och blå”, ”Vi är svenska fans allihopa, ”In med bollen i mål”. Men, nej. Gensvaret är klent. – Så här är det på Örjans också. Väldigt tråkigt, konstatera­r Martin under halvtidsvi­lan. Men det ska bli bättre.

I HALVTID STÅR det visserlige­n fortfarand­e 0–0, men de flesta är eniga om att Sverige har goda chanser att ta hem matchen.

–Vi har ju spelöverta­get, men sätter inte chanserna. Jag hoppas Marcus Berg kommer igång i andra halvlek, säger Bo Svensson.

En bit in i andra halvlek gör Martin Ekström ett nytt försök med ”Andra sidan är ni klara”. Nu hörs ett och annat ”Jajamensan fattas bara”.

Det ligger en positiv stämning i luften, men några börjar bli otåliga.

–Det blir ju inte ett enda jävla mål, muttrar en man.

DÅ HÄNDER DET äntligen. I 66: minuten får Emil Forsberg bollen och skjuter i mål. Och nu blir det liv i publiken: Sveeeeerig­e, Sveeerige, Sveeerige!

Knappt 20 minuter senare står det klart att Sverige är i kvartsfina­l. I högtalarna ljuder GES gamla goding ”När vi gräver guld”. Ska fotbollsso­mmaren 2018 bli lika legendaris­k som den 1994? Se tv från fotbollsfe­sten på hallandspo­sten.se

 ??  ?? ANFÖRARE. Tidigare Hbk-spelaren Martin ”Ekan” Ekström (till vänster), försökte gång på gång få igång publiken med olika ramsor: ”Stå upp vi är gul och blå”, ”Vi är svenska fans allihopa, ”In med bollen i mål”.
ANFÖRARE. Tidigare Hbk-spelaren Martin ”Ekan” Ekström (till vänster), försökte gång på gång få igång publiken med olika ramsor: ”Stå upp vi är gul och blå”, ”Vi är svenska fans allihopa, ”In med bollen i mål”.
 ??  ?? GÅR ALL IN. Jonas Sandberg (i mitten) beskriver Sveriges seger som det största som hänt honom, efter att sambon svarade ja när han friade.
GÅR ALL IN. Jonas Sandberg (i mitten) beskriver Sveriges seger som det största som hänt honom, efter att sambon svarade ja när han friade.
 ??  ?? DÄR SATT DEN. Glädjen vet inga gränser när Emil Forsberg skjuter Sverige till kvarts-
DÄR SATT DEN. Glädjen vet inga gränser när Emil Forsberg skjuter Sverige till kvarts-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden