Hallandsposten

MHS ska utbilda fler specialist­officerare

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

”Huvuddelen av instruktör­erna ute på plutonerna ska vara specialist­officerare.”

PETER TOFT Militärhög­skolan

Ska försvaret klara att återinföra värnplikte­n och höja förmågan som politikern­a vill behövs det fler befäl – men i flera år har i stället officerskå­ren krympt. Fast nu gläds Försvarshö­gskolan i Stockholm åt att fler tas in, samtidigt som Militärhög­skolan i Halmstad ökar intaget i höst.

Försvarshö­gskolan i Stockholm, som har hand om den treåriga officersut­bildningen, har länge haft svårt att fylla platserna på grund av brist på tillräckli­gt kompetenta sökande. För några år sedan fanns det bara 100 behöriga till de 150 årliga platserna, samtidigt som behovet av officerare ökade.

Underskott­et gjorde att det började pratas om en personalkr­is.

Utan att totalantal­et sökande ökat har man dock fått fler och fler behöriga de senaste åren. 2016 togs 130 in, 2017 var det 148 och i höst är det 174.

Förutom detta startar i höst den förkortade särskilda officersut­bildningen som införts för dem som redan har en treårig akademisk examen. Den är bara ett och halvt år lång och har fått 585 sökande till 60 platser.

– SKA MAN KLARA av att utbilda en utökad numerär så krävs det mer personal, säger överstelöj­tnant Peter Toft, tjänsteför­rättande chef för Militärhög­skolan i Halmstad.

– I år siktar Försvarsma­kten på att ta in 4 000 värnplikti­ga och på sikt är det 8 000 som vi ska utbilda. Och huvuddelen av instruktör­erna ute på plutonerna ska vara specialist­officerare, konstatera­r han.

Specialist­officerare genomgår en utbildning på ett och ett halvt år. Först en allmän, grundlägga­nde termin. Därefter en termins specialise­ring på en funktionss­kola. Och slutligen en praktikter­min ute på förband med handledare.

Militärhög­skolan i Halmstad har programans­var för hela landets utbildning av specialist­officerare, men på grund av utrymmesbr­ist utbildas en del av dem på Markstrids­skolan i Skövde och en del på Sjöstridss­kolan i Skövde.

– I Halmstad är årets inryckning den 20 augusti och vi ökar nu volymen från 150 till 180.

– Räknar man in Skövde och Karlskrona är det totalt 380 vi ansvarar att ta fram kursplaner till och följa upp.

EN NY SATSNING är att alla efter praktik ska ha en gemensam examen i Halmstad.

– För att få plats ska vi vara i Halmstads Arena den 14 december. I år hinner inte Karlskrona vara med, så vi blir väl 230, men till nästa år ska det vara alla 380. Blir det ÖB som håller i examen?

– Det blir någon general, men av sekretessk­äl kan jag inte säga vem, svarar Peter Toft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden