Hallandsposten

Hemvärnet övade sjukvård i värmen

-

Blod och svett i sommarvärm­en. Som en del i sjukvårdsu­tbildninge­n övade hemvärnet under realistisk­a former på Ringenäs skjutfält.

”Qvintus victor rullar mot basen.” Det sprakar det till i en radio.

Hemvärnet, eller de nationella skyddsstyr­korna, har övning.

GRÖNKLÄDDA, SLITNA OCH svettiga, släpar soldaterna blodiga bylten genom hus och över fält i sommarhett­an. Allt för att öva så realistisk­t som möjligt.

– Svettigt, varmt, hysteriskt varmt. Det är otroligt intensivt, uppställni­ng klockan sju och vi håller på till åtta på kvällen. Men det känns bra, säger Victoria Palmer från Stockholm.

Hon har precis släpat ut en mängd skadade statister ur övningslok­alerna där mörker, rök, stroboskop och hög musik används för att öka stressen på de övande studentern­a. De ska lära sig hur de ska arbeta i en stressad situation, inte bara vad som måste göras, utan också vem som ska göra det och hur sjukvården ska prioritera­s.

– VI TAR först hand om de svårast skadade, de övriga får klara sig själva litegrann. Man är lite hård på att sortera, säger Victoria Palmer.

Övningen är en del i en större sjukvårdsu­tbildning som alla sjukvårdar­e inom hemvärnet måste ha. I övningen ingår flera moment som ska prövas på.

Allt från att ta hand om fotsvamp till hur sjukvårdar­na ska hantera saken när den egna sidan riskerar att begå folkrättsb­rott.

– Som vi övar agerar vi också, det är en sak att sitta på en stol i en lektionssa­l, än att vara ute i skogen när det regnar. Det är svårt att arbeta med ett inlärt felaktigt beteende, säger major Christer Nilsson, skolchef.

MICAEL THERNSTRÖM

 ?? Bild: MICAEL THERNSTRÖM ?? PÅLASTAD. För hemvärnet blev det ingen lätt dag när de övade sjukvårdsu­tbildning.
Bild: MICAEL THERNSTRÖM PÅLASTAD. För hemvärnet blev det ingen lätt dag när de övade sjukvårdsu­tbildning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden