Hallandsposten

Bönder efterlyser mer bete

- CARINA NILSSON

– Varenda markbit är värdefull just nu. Det säger Josefine Lindmark och Marcus Gunnarsson på Skogaby lantbruk som gör ett upprop via facebook för att hitta mer foder till djuren.

I måndags kväll gjorde Josefine Lindmark ett upprop på facebook, där hon efterlyser mark.

– Det här är ett katastrofå­r för svensk livsmedels­produktion. Vi behöver redan fodra alla våra djur med det ensilage som egentligen skulle blivit vinterfode­r, säger hon.

Skogaby lantbruk har 300 köttdjur som tillsamman­s behöver runt tre ton foder per dag.

– Vi fick in mycket ensilage förra året och tack vare det klarar vi oss ett tag till, men inte längre än oktober. Det är också långa köer på slakterier­na, eftersom samma problem drabbat stora delar av Sverige, säger Marcus Gunnarsson.

De räknar också med att de kommer att få brist på halm, som används till strö i kalvbäddar­na.

”Varenda liten markplätt behövs just nu.” JOSEFINE LINDMARK OCH MARCUS GUNNARSSON

Skogaby lantbruk

– På grund av torkan har en del av spannmålss­körden blivit så dålig att det är bättre att använda den som grovfoder, säger Josefine Lindmark.

I sitt facebookin­lägg uppmanar de konsumente­rna att välja svenskt kött.

– Som situatione­n är nu, så måste många nödslakta sina djur, för att de inte ska svälta. Men om det inte finns tillräckli­g efterfråga­n så kommer fina djur med fantastisk­t kött att gå till destruktio­n, samtidigt som vi importerar kött, säger Josefine Lindmark.

Hittills har två personer hört av sig efter facebookin­lägget.

–En av dem hade fem hektar mark och den andra hade ett hektar betesmark som legat orörd några år. Förhoppnin­gsvis kan vi släppa några djur på bete där, säger Josefine Lindmark.

Marcus och Josefine hoppas fortfarand­e kunna få in mer foder.

– Men då behövs det regn innan juli är slut, säger Marcus Gunnarsson.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? NEDRINGD. Ingemar Nilsson i Dömestorp producerar grovfoder till hästar. Varje dag ringer flera oroliga hästägare och vill köpa foder, men just nu vågar han inte ta in nya kunder.
Bild: CARINA NILSSON NEDRINGD. Ingemar Nilsson i Dömestorp producerar grovfoder till hästar. Varje dag ringer flera oroliga hästägare och vill köpa foder, men just nu vågar han inte ta in nya kunder.
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? BEHÖVER FODER. Marcus Gunnarsson och Josefine Lindmark på Skogaby gård efterlyser mer mark till foder.
Bild: CARINA NILSSON BEHÖVER FODER. Marcus Gunnarsson och Josefine Lindmark på Skogaby gård efterlyser mer mark till foder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden