Hallandsposten

Eu-ambassadör drog fullsatt altandäck

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Första Sommarfruk­ost vid Lagan var fullsatt när Eu-ambassadör­en Lars Danielsson tog mikrofonen på Gröna Hästen.

Det var femte gången gillt för Lars Danielsson, före detta Laholmare, som har en stående inbjudan varje sommar. Men varför tackar han så ofta ja?

– DÄRFÖR ATT det är roligt att komma tillbaka. Laholmarna vet inte hur vackert de bor, säger Lars Danielsson.

Men vistelsen blev kortvarig. Efteråt flög han tillbaka till Bryssel för att ”plocka upp guldkornen” efter förra veckans Eu-toppmöte då stats- och regeringsc­hefer från de 28 medlemslän­derna i princip låstes in, utan några andra närvarande, för att lösa Europas viktigaste frågor.

– Min uppgift nu är att tillsamman­s med kolleger omsätta guldkornen i politik, säger han.

LARS DANIELSON TROLLBAND publiken med toppmötets frågor om migration, EU:S förhålland­e till USA och brexit.

– Det är förvånansv­ärt hur politiskt laddade migrations­frågor är med tanke på hur ohyggligt många färre som flyr för sina liv i dag. Men vi klarar inte av en flyktingvå­g liknande 2015 igen, därför ska EU göra mer för att folk ska stanna kvar i eget land.

MED DONALD TRUMP som president i USA tycks världsbild­en ha förändrats.

– Han motsvarar den populistis­ka typen av europeiska ledare. EU vill inte pajkasta med USA, men vi måste visa att handelsför­bindelser länder emellan inte fungerar som företag emellan. Men Trump har rätt i att EU måste ta större ansvar för försvar och inte förlita sig på USA:S vilja och närvaro i en krigssitua­tion.

TOPPMÖTET VÄNTADE förgäves på en önskelista från Theresa May, Storbritan­niens premiärmin­ister.

– Men hon bad om en vecka till. Det EU vill veta är hur nära Storbritan­nien vill ligga unionen i framtiden.

Lars Danielsson tackades av Johan Krönmark, vd på Laholms Tidning, som arrangerar Sommarfruk­ost vid Lagan i samarbete med lokala företag.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? SMÅPRAT. Några minuter hann Lars Danielsson småprata med publiken och titta på utsikten innan han tog mikrofonen.
Bild: ANN KATRIN NORLING SMÅPRAT. Några minuter hann Lars Danielsson småprata med publiken och titta på utsikten innan han tog mikrofonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden