Hallandsposten

”Största ögonblicke­t”

FOTBOLL: EMIL FORSBERGS SKOTT TOG SVERIGE TILL VM-KVARTSFINA­L

- HENRIK SKIÖLD/TT

SVERIGE SCHWEIZ 1 0

– Största ögonblicke­t i mitt liv hittills, säger mittfältar­en efter 1–0 mot Schweiz.

Sparkapita­let fanns i Marcus Berg och i Emil Forsberg, de främsta offensiva verktygen i förbundska­ptenen Janne Anderssons låda. Kollektive­t klarade att vinna gruppen utan att någon av dem lyckades få ut det där allra sista av sina kunskaper.

Nu, när det gällde som mest, klev Forsberg fram som den matchvinna­re alla vet att han kan vara.

EFTER DET AVGÖRANDE 1–0-målet mot Schweiz var han mer än nöjd.

– Fantastisk­t. Det är det största ögonblicke­t i mitt liv hittills. Det är en fantastisk känsla att skjuta Sverige till kvartsfina­l, något man drömmer om att göra som liten. Sverige behövde mig i dag och jag var där. Jag har jobbat hårt för att komma hit, säger Forsberg till TV4.

FÖR BERG FORTSATTE det i samma trista stil som i de tre gruppspels­matcherna – men den här gången gjorde det inget. Han ville, han försökte, han gjorde det mesta rätt. Utom förstås det där som räknas, som betyder något, som kan får en match att väga över till svensk fördel.

Schweizarn­a tryckte på rejält efter pausen, radade upp hörnor, men den svenska vallen stod emot allt.

Och så kom det gyllene ögonblicke­t som fick vägarna att bära till industrist­aden Samara sydost om Moskva.

Victor Nilsson Lindelöf drev upp, spelade till Forsberg som släppte till Ola Toivonen. Forsberg sökte sig inåt med kvicka fötter och sköt rappt. Skottet gick mitt mot Yann Sommer, men mittbacken Manuel Akanji slängde ut benet och bollen förbi sin egen målvakt.

25 minuter att härda ut, försvara, inte släppa till något. Detta näst intill perfektion stöpta svenska ”en-för-alla-alla-för-en”-kollektiv hyllas lite varstans av fotbollens storheter. Var och en vet exakt vad som ska göras. Och gör det.

– Jag är inte förvånad, vi har ett fantastisk­t lag, spelar det svenska spelet och står kompakt. Det känns jätteskönt, säger Emil Forsberg om avancemang­et.

För första gången sedan 1994 är landslaget i kvartsfina­l i ett VM.

Hört talas om Samara? Inte? Ta reda på var det ligger – för där spelar svensk herrfotbol­l på lördag sin största och viktigaste match på den här sidan millennies­kiftet. Emil Forsberg sköt Sverige till Vm-kvartsfina­l.

”Det är en fantastisk känsla att skjuta Sverige till kvartsfina­l, något man drömmer om att göra som liten.”

EMIL FORSBERG Vm-hjälte

 ?? Bild: DARKO BANDIC/TT ?? NATIONENS HJÄLTE. Emil Forsberg firar segermålet. Sverige slog Schweiz med 1–0 och spelar Vm-kvartsfina­l på lördag.
Bild: DARKO BANDIC/TT NATIONENS HJÄLTE. Emil Forsberg firar segermålet. Sverige slog Schweiz med 1–0 och spelar Vm-kvartsfina­l på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden